Čuli ste za Pikasa, ali da li znate da je NJEGOVA ĆERKA danas SVETSKA MODNA IKONA i podjednako GENIJALNA?

Paloma Pikaso
orangeintense via Foter.com / CC BY

Paloma Pikaso, ćerka velikog slikara, celog života borila se sa ogromnim teretom svog prezimena. Za svoju majku je rekla da bi imala pravo sebe da naziva umetnicom da se nije srela sa Pablom. Pored toga što je imala jedan od najskupljih razvoda u istoriji, Paloma je izuzetno cenjeni dizajner.

Paloma Pikaso je izuzetno cenjena u svetu dizajna i predstavlja svetsku modnu ikonu. Nikada nije želela da je ljudi porede sa ocem i zato je izabrala dizajn, a ne slikarstvo ili bilo koju drugu granu umetnosti.

Rođena je 19. aprila 1949. godine u Valoriju, malom mestu na jugu Francuske. Njena majka, Fransoaz Žilo je poznata slikarka koja se ipak našla u senci Pabla Pikasa. Za svoju majku je rekla da bi imala pravo sebe da naziva umetnicom da se nije srela sa Pablom.

Od malih nogu bila je okružena svetskom umetničkom elitom i još tada je znala da njen put nije umetnost i da samo vrednim i predanim radom može izaći iz senke svog oca.

Njeno ime – Paloma znači golubica, a dobila ga je po Pikasovoj čuvenoj istoimenoj slici koja je predstavljena na Međunarodnoj konferenciji mira u Parizu 1949.

Pikasova muza koja je svojevoljno otišla

Sa samo četiri godine bila je svedok razvoda roditelja čiji je zajednički život i pre toga bio obeležen medijskim tračevima i seksualnim skandalima. 

Pablo Pikaso upoznao je Žilo, četrdeset godina mlađu od njega, davne 1944. nakon njene prve izložbe slika. Tokom narednih devet godina, Fransoaz Žilo se sa njegovim okrutnostima i izopačenostima nosila potpuno smireno, uspešno vodeći relativno miran porodični život sa umetnikom i njihovo dvoje dece – Klodom i Palomom.

Paloma je bila tiho dete i često je boravila u Pikasovom slikarskom ateljeu. To je ujedno bio jedini način da provodi vreme sa ocem. Iz tog ćutljivog druženja sa ocem nastale su dve poznate slike na kojima se našla i sama Paloma. Reč je o slikama Paloma i pomorandža i Paloma u plavom.

Fransoaz je bila prva i jedina od Pikasovih muza koja ga je napustila svojevoljno, netaknutog dostojanstva, ali to nije bio kraj drame.

Jedanaest godina nakon rastanka sa mužem, Žilo je napisala knjiguŽivot sa Pikasom“. Pikaso je pokušao da joj sudskim putem zabrani objavljivanje dela, ali je ona dobila parnicu. Knjiga je prodata u preko milion primeraka na više jezika.

Osujećeni Pikaso pokušao je zatim sopstvenoj deci da oduzme prezime, ali ni u tome nije uspeo.

Od malih nogu Paloma je bila svedok sudskih procesa između sopstvenih roditelja. Sud je postao neodvojiv od porodice Pikaso. Mnogo godina kasnije i Paloma će biti svedok brojnih ostavinskih i brakorazvodnih procesa. 

Žena u senci oca

I pored ne tako srećnog detinjstva Paloma je upisala Univerzitet u Parizu Nanter, da bi posle završenih studija počela da radi u pozorištu Foli Berže kao kostimograf. Pročula se po svojim avangardnim bikini kostimima sa dragim kamenjem i do tada neviđeno ekcentričnim i raskošnim ogrlicama od cirkona.

 

Foto: Iv Sen Loran 

Njen rad je zapazio Iv Sen Loran i angažovao je kao asistenta na njegovoj modnoj kolekciji. Karijera Palome Pikaso se zahuktala 1971. godine kada je ostvarila uspešnu saradnju sa grčkom juvelirnicom “Zolotas”.

Dve godine kasnije, 1973. umro je Pablo Pikaso. Njegova poslednja žena i sada udovica Žaklina Rok, nije dozvolila Palomi da prisustvuje očevoj sahrani. Ovaj gest je najavio beskrajno bolan proces podele Pablove imovine.

Skrhana bolom, Paloma se povlači sa svetske scene da bi se na istu vratila tek posle šest godina. Za to vreme se upoznala sa Argentincem Rafaelom Lopezom Kambilom zahvaljujući čijim vezama je doživela neverovatan uspeh na poslovnom planu.

Rafael Kambil je u to vreme bio uspešan scenarista, ali nisu mu manjkale ni menadžerske veštine. Veoma uticajan i sposoban, lansirao je Palomu u visoko društvo i lično joj osmislio i kreirao stotine miliona težak biznis sa kozmetičkom industrijom.

Živeli su u Njujorku na Park Aveniji u stanu od 2.5 miliona dolara, odlazili na basnoslovno skupa putovanja kako bi promovisali svoju kozmetičku industriju i samo od toga zarađivali 130 miliona dolara godišnje.

Paloma je bila srećna. Za Njujork je jednom prilikom rekla da je idealan grad za stvaranje.

– Evropa je previše konzervativna i tamo je važan deo stvaranja ličnost umetnika, dok je u Njujorku akcenat na samom delu- manje na umetniku – istakla je Paloma Pikaso.

Paloma se oprobala i kao glumica u erotskom filmu “Besmrtne priče”, gde tumači ozloglašenu Eržebet Batori.

O Eržebet Batori pročitajte više u tekstu:

Najskuplja brakorazvodna parnica u istoriji engleskog pravosuđa

Godine 1995. Paloma je napustila Rafaela i otišla u London. Tako počinje jedna od najskupljih brakorazvodnih parnica u istoriji engleskog pravosuđa. Samo troškovi spora izašli su na 4 miliona funti!

Njen suprug potraživao je vlasništvo na polovinu Pikasovih dela koja su pripala Palomi u ostavinskoj raspravi. Vrednost Pikasove zaostavštine čiji deo je potraživao Kambil procenjena je tada na 400 miliona funti.  Dve godine kasnije, Rafael Kambil je odustao od spora.

Interesantno je da je prvi put na brakorazvodnoj parnici u Britaniji korišćen kompijuterski sistem “Livenote” koji je u realnom vremenu “pozivao” dokaze iz baze.

Svi učesnici spora u sudnici imali su ekrane na kojim bi bio istaknut sporni dokaz/dokument.

“Golubica” u svetu mode

U žižu javnosti, Paloma je došla još 1979. godine kada ju je glavni dizajner “Tifanija” Džon Loring uveo na velika vrata u svetski poznatu juvelirnicu “Tiffany & Co”. Sledeće godine Tifani je predstavio luksuznu kolekciju nakita koju je potpisala Paloma Pikaso.

Paloma je 1984. za kuću “L’Oréal” predstavila svoja tri parfema – “Paloma Picasso”, “Tentations” i “Minotaure”. Pored parfema, dizajnirala je aksesoare, naočare, tašne, kao i svoju liniju karmina “Mon Rouge”.

Izuzetan uspeh, doneo joj je svetsku slavu i priznanje “Žena koja je napravila neverovatan uticaj na našu industriju” koje dodeljuje “The Fashion Group”.

Sada sa svojim drugim suprugom Erikom Tevenom Paloma Pikaso živi na relaciji Ženeva-Marakeš. Ima 67 godina i osnivač je i fondacije “Paloma Pikaso” koja je registrovana u Lozani.