PAŽNJA, PAŽNJA, FIRER JE PAO! Evo kako je svet saznao da je HITLER IZVRŠIO SAMOUBISTVO

Hitler
Wikipedia

Pre tačno 71 godinu Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili su samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Bilo je to početak kraja četvorogodišnje noćne more poznate kao Drugi svetski rat.

 

Nemačka je u maju 1945. godine bila vojno poražena i uništena zemlja. Krajem aprila, Sovjeti su bili pred Berlinom, ali Hitler je odbijao pomisao na predaju ili pregovore. 

Zvanična verzija događaja kaže da je Hitler nešto posle ponoći 29. aprila, završio diktiranje svog privatnog i političkog testamenta i potom odlučio da se oženi svojom ljubavnicom Evom Braun, sa kojom je bio u vezi bez prekida od 1932. godine.

Samoubistvo su izvršili zajedno, oko 15:30 časova, 30. aprila. Adolf Hitler je zagrizao ampulu cijanida i pucao sebi u glavu, dok je Eva Hitler popila samo otrov. Njihova tela par minuta kasnije iznesena su u dvorište Rajhstaga, polivena sa 200 litara benzina i spaljena.

Nemačka radio stanica istog dana je emitovala vesto o firerovoj smrti. U kratkom izveštaju, stanovništvu se obratio i Karl Denic koga je Hitler proglasio svojim naslednikom na mestu predsednika Nemačke. On je potvrdio da je firer mrtav.

Muškarci i žene Nemačke, vojnici naših oružanih snaga: Naš firer, Adolf Hitler, je pao. Saopštavam ovo sa najdubljim bolom i poštovanjem prema nemačkom narodu. On je rano prepoznao strašnu opasnost koja vreba od boljševizma i posvetio je svoj život borbi protiv njega. Na kraju te borbe, na njegovom ispravnom putu, stajala je herojska smrt u prestonici nemačkog Rajha. Njegov život je bio neprekidna služba Nemačkoj. Njegova aktivnos u borbi protiv boljševičke poplave ticala se ne samo Evrope već celog civilizovanog sveta. Firer je mene odredio da mu budem naslednik. potpuno svestan odgovornosti, preuzimam vođstvo nad nemačkim narodom u ovom sudbonostno trenutku – istakao je Denic u svom obraćnju.

Originali zvučni zapis saopštenja koje je emitovano 30. aprila 1945. godine možete poslušati ovde:

Fotografije i snimci koji prate zvučni zapis su originalni prizore bitke za Berlin i prikazuju šta se u gradu dešavalo u trenutku kada je ova poruka emitovana.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!