Peva je svako dete, a ovo niko ne zna! Najpoznatija NOVOGODIŠNJA PESMA zapravo uopšte NIJE O OVOM PRAZNIKU

"Jingle bells" ("Zvončići") je najpopularnija božićna (kod nas novogodišnja) pesma na svetu iako se Božić u njoj uopšete ne spominje. Naprotiv, napisana je povodom Dana zahvalnosti! Takođe, "Jingle bells" je prva pesma koja je emitovana iz kosmosa.

Pixabay.com

Čuvene “Zvončiće” napisao je 1857. godine Džejms Lord Pierpont kao tematsku pesmu za proslavu Dana državnosti u crkvi u gradu Savanaha u Džordžiji gde je radio kao svirač orgulja.

Pesma je prvobitno naslovljena kao “The One Horse Open Sleigh” (“Jedan konj i otvorene sanke”) a “govorila” je o avanturama jednog dečaka i devojčice koji su želeli da se provozaju sankama koje je vukao konj.

Wikipedia/Deirdre

Polovinom septembra iste godine Pierpont je, uvidevši potencijal i popularnost svoje pesme, zaštitio svoja autorska prava i formalno postao njen vlasnik. Vernici i poštovaoci crkve iz Savanahe zamolili su ga da je na orguljama u crkvi izvete i za Božić što je i učinio te je, zahvaljujući tradiciji koja se nastavila i stvorila tokom godina postala Božićna pesma iako se Božić u njoj uopšte ne spominje.

Vremenom se pesma menjala, uključujući i naslov (“Jingle bells”) koji je promenjen dve godine kasnije, a planetarnu slavu stekla je jedan vek kasnije kada ju je Frenk Sinatra uvrstio u svoj repertoar.

Međutim, iako je bila poznata u celom svetu nije bila top hit kakav je danas, a njime je postala izvođenjem u duetu Binga Krozbija i Andruz Sisters. Njihov snimak iz 1943. godine je jedan od najčešće puštanih snimaka tokom božićnih praznika.

Inače, autor pesme Džejms Pierpont, rođen je 1882. godine, u Bostonu, u muzičkoj porodici. Oženio se prilično rano i za trideset godina braka dobio je desetoro dece. Umro je 1893. godine.

Pesma je od tog vremena prepevana na mnoge jezike uključujući i srpski. Osim što se uvek zove “Zvončići, zvončići” postoji nekoliko verzija, a mi ovde dajemo najpopularniji prevod:

Kad padne prvi sneg
Kad zabeli se breg
Na put se sprema tad
Taj deda večno mlad
Kad čujes zvona zvon
Tad pojavi se on
Sa igračaka sto
Ohohohoo

Zvončići zvončići zvonite kroz noć
Večeras će deda mraz kroz svaku kuću proć
Hej, zvončići zvončići zvonite za nas
Nek se svako raduje i peva na sav glas

Kad bela pahulja
Tvoj obraz pokvasi
To nebom jezdi Mraz
I sa njim irvasi
Kad čujes zvona zvon
Tad pojavi se on
Sa igračaka sto
Ohohohoo

Zvončići zvončići zvonite kroz noć
Večeras će deda mraz kroz svaku kuću proć
Hej, zvončići zvončići zvonite za nas
Nek se svako raduje i peva na sav glas.

Osim “planetarne”, ova pesma stekla je i “vasionsku” slavu. U decembru 1965. godine ova pesma je emitovana iz kosmosa. Posada vasionskog broda Geminija 6, astronauti Tom Staford i Voli Skira poslali su izveštaj Zemlji:

– Vidimo objekat koji liči na satelit. Kreće se od severa ka jugu, verovatno u polarnoj orbiti, vidimo glavni modul i osam manjih pored njega. U glavnom modulu u lunarnoj orbiti je astronaut obučen u crveno odelo… – a potom su zapevali “Zvončiće” u pratnji usne harmonike i pravih zvončića koje su prokriumčarili u svemirski brod.

Zvončići i usna harmonika na kojima je pesma odsvirana izloženi su u Smitsonijan nacionalnom avio muzeju u Vašingtonu kao prvi instrumenti na kojima je svirano u svemiru.

(Miroslav Bronzić)