ZLI DEČAK OBEŠEN ZBOG SVOJIH ZLODELA: Kada čujete PRAVU BAJKU O PINOKIJU više je nikada nećete pričati deci

Svi znate za čuveni Diznijev animirani film. Ovo je priča o originalnoj bajci koja se mnogima neće svideti.

Pinokio
Wikipedia/Kolaž

Originalna gravura iz knjige “Avanture Pinokija”, Foto: Wikipedia

Godine 1940. Dizni je napravio crtani film o stolaru  Đepetu, siromašnom starcu koji, u svojoj usamljenosti, odlučuje da napravi drvenog lutka. Jedne noći, kada je lutka bila gotova i stari Đepeto otišao u krevet, pojavila se neobična zvezda na nebu koja ispunjava želje.

Đepeto je ustao, pogledao u čarobnu zvezdu i zamislio želju.

– Zvezdo svetla, zvezdo sjajna, prva zvezdo koju vidim večeras, želim da moj mali Pinokio bude pravi dečak – poželeo je Đepeto.

S ljubavlju je pogledao svoju lutku i uzdahnuo.

– Ne bi li to bilo lepo – pomislio je.

Mali cvrčak koji je živeo u Đepetovoj radionicu posmatrao je čitavu scenu.

Vrlo lepa zamisao, ali bojim se da je nemoguća – rekao je.

Međutim, zvezda je zapravo bila vila koja je čula čežnju čoveka i odlučila da mu ispuni želju. Oživela je Pinokija i dodelila mu malenog cvrčka da se stara o njemu. Da bi postao pravi dečak bilo je potrebno da dokaže da je vredan toga.

Uznemirujuća istina iza jedne od NAJPOPULARNIJIH BAJKI na svetu! CRVENKAPA je bila sve samo ne NEVINA DEVOJČICA

Sigurno se svi sećate ovih scena… Milioni dece odrastali su uz Diznijev klasik, a avanture Pinokija, drvenog lutka koji želi dapostane pravi dečak postale su primer deci širom sveta o tome kako zapravo treba da se ponašaju.

Originalna knjiga “Avanture Pinokija”, koju je italijanski autor Karlo Kolodi napisao 1880. imala je, pak, znatno drugačiji cilj.

Bajka o zlom dečaku

Karlo Kolodi, Foto: Wikipedia

Poenta Kolodijeve priče bila je da pokaže kako je teško biti roditelj neposlušnom dečaku, a knjiga se bavi posledicama pogrešnih poteza glavnog junaka Pinokija i patnja koju te odluke izazivaju njegovom ocu.

Kolodi nikada nije bio roditelj, a njegova priča je bila sve samo ne lepa. Lutka u priči od samog početka predstavljena je kao neposlušna bitanga i “bedni dečak”.

Vila spašava Pinokija, Foto: Wikipedia

Originalna bajka o Pinokiju zapravo je bila odraz filozofije vaspitanja dece 18. veka. Rodonačelnik takozvanog “socijalnog vaspitanja” bio je Žan Žak Ruso, a njegova glavna ideja bila je neophodnost suočavanja deteta sa prirodnim posledicama neposlušnosti.

Pinokio ubija cvrčka, Foto: Wikipedia

Pinokio, lutak koji je toliko obasut ljubavlju, ponaša se potpuno drugačije od onoga što se očekuje. On beži sa časova, ulazi u loše društvo, svađa se sa Đepetom, ruši njegov autoritet, izaziva svađu između Đepeta i njegovog stanodavca, a kada nauči dobro da hoda, beži od kuće.

IVICA I MARICA su zaista postojali, ali istina o njima MNOGO JE STRAŠNIJA OD BAJKE O VEŠTICI

Vrhunac Pinokijevog bezobrazluka ogleda se u potkazivanju Đepeta i tvrdnji da ga njegov tvorac zlostavlja, što dovodi do toga da jadnog Đepeta osude na zatvor. 

Pinokio se kasnije odlučuje na to da ubije svoju savest pa mali cvrčak na kraju biva zgnječen i pretvoren u fleku na zidu.

Nevaljali lutak čini sumnjive, a ponekad čak i zlonamerne poteze koji ga na kraju dovode do toga da ga njegovi lažni prijatelji – lisica i mačka, obese. Nisu uspeli da ga ubiju, jer je Pinokio lutak, ali svakako se nije prijatno osećao dok je bespomoćno visio sa omčom oko vrata.

Pinokio je kroz celu priču “odgovarao” za svoja zlodela. Tukli su ga, šibali, besili, a jednom su mu spalili noge samo da bi mu ih Đepeto popravio.

– On je po definiciji jedno nezadovoljno derište koje stalno ispašta zbog svojih ispada – rekao je jednom Kolodi za Pinokija, a piše portal Vintage news.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Iza bajke o “RUŽNOM PAČETU” krije se ISTINITA TRAGEDIJA tužnija od svake priče

Priča o Pinokiju je izuzetno složena

Obešeni Pinokio, Foto: Wikipedia

Karlo Kolodi više se bavi posledicama lošeg ponašanja i analizom složenog odnosa između roditelja i dece, za razliku od Diznijeve verzije koja govori o naivnom slatkom lutku koji živi u iskvarenom svetu odraslih.

– Pinokio ne može biti negativac, on mora biti simpatičan i prijemčiv deci da bi priča mogla lakše da se proda – objasnio je Volt Dizni uoči premijere svog animiranog spektakla.

Iskusni Dizni znao je da se originalna priča o dečaku koji je zbog svog karaktera mučen i umalo ubijen, i nije nešto što deca žele da gledaju i iz čega mogu da izvuku pouku (da i ne pominjemo da ne može doneti novac).

Zato se odlučo da priču ublaži i “upakuje u celofan”. Njegov Pinokio je žrtva lošeg društva, ali zahvaljujući svom čistom srcu uspeva da savlada sve prepreke, zasluži Đepetovu ljubav i postane “pravi dečak”.