Pitali su UNUKU MARŠALA D’EPEREA šta je njen deda MISLIO O SRBIMA… Od njenih reči sala je ZANEMELA!

Memoari jedinog francuskog maršala i srpskog vojvode Franše D'Eperea otkrivaju misli koje je zapisao u svom Ratnom dnevniku izmedju 1918. i 1920. godine, predstavljeni su sinoć u ambasadi Francuske u Beogradu.

Beta

Unuka maršala D’Eperea, grofica Klod de Sen Pjer rekla je da su reči koje najbolje opisuju odnos njenog dede prema Srbiji “poštovanje i velika hrabrost”.

Wikipedia

Gospodin (Direktor Balkanološkog instituta Vojislav) Pavlović me pitao da li mogu da pronađem memoare mog dede sa Istočnog fronta. Želela sam to da podelim sa vama, jer to samo pokazuje poštovanje i čast koju je moj deda pokazao prema vama – rekla je Sen Pjer.

Prisutni na promociji bili su vidno dirnuti ovim rečima, bilo je uzdaha, a s vremena na vreme bi se salom prolomio i spontani aplauz.

DRUGAČIJA VERZIJA ISTORIJE?! Evo šta ALBANCI danas uče o PRVOM SVETSKOM RATU i srpskoj golgoti

Direktor Balkanološkog instituta SANU Vojislav Pavlović rekao je da će izdavačka kuća Prometej novu ediciju “Srpske vojvode” započeti memoarima D’Eperea.

Ovaj dragoceni front će opet privući pažnju čitalaca. Za D’Eperea su Srbi bili hrabri i disciplinovani vojnici, a vojvoda Živojin Mišić strog i odmeren čovek, koji je na njega ostavio najveći utisak – rekao je Pavlović i dodao da će knjiga pokazati i odnose među saveznicima i D’Epereove poglede na srpsku vojsku.

2.000 Britanaca rešavalo je ovaj TEST IZ PRVOG SVETSKOG RATA! Četvrtina se OBRUKALA, a vi?

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni rekao je da je ovo prilika da se Srbija i Francuska sete “bratstva po oružju” u Prvom svetskom ratu i dodao da bi dve zemlje ponekada zaboravile koliko su bliske.

Da podvučemo da i danas naši vojnici stoje rame uz rame u mirovnim operacijama u Africi i Libanu kako bi čuvali međunarodni mir i stabilnost – rekao je ambasador.

Mondoloni je dodao sa će Srbija zauzeti posebno mesto 11. novembra na ceremoniji obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata.loading...