Pitanje koje decenijama muči Beograđane: KOJU PTICU u ruci drži Pobednik?

Velelepni Pobednik na Kalemegdanu, već decenijama je simbol Beograda i spomenik koji prepoznaju hiljade ljudi. Ipak, ptica koju on drži i dalje zbunjuje i izaziva polemike među Beograđanima. Šta je u levoj ruci Pobednika – soko, orao, golub ili nešto potpuno drugo?

Pobednik
Wikipedia/Neda Kovačević

Pobednik je naziv trijumfalnog spomenika koji je 1928. podignut na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Spomenik je rad čuvenog vajara Ivana Meštrovića i danas je svakako jedan od najpoznatijih simbola Beograda. Predstavlja figuru nagog, snažnog muškarca koji u desnoj ruci drži spušteni mač, a u levoj na otvorenom dlanu pticu.

Međutim, upravo tu se pojavila dilema koja i danas muči Beograđane – koju pticu u ruci drži Pobednik?

Mnogi će vam i danas reći da je to vesnik mira – golub. Oni šaljiviji zakleće se da je u pitanju vrabac jer nije li baš ova ptica „simbol prestoničkih ulica“. Ipak, po svemu sudeći u levici Pobednika nalazi se jedna grabljivica.

– U pitanju je soko! Pobednika je Meštrović zamislio kao arhetipskog junaka, on je vitez i u ruci drži pticu koja je simbol viteštva, a to je soko – kaže za Dnevno.rs Neda Kovačević, dobar poznavalac prošlosti Beograda i žena koja je popisala sve prestoničke spomenike.

Deo zabune o tome koja je ptica u pitanju potiče iz činjenice da se u nekim spisima pominje i orao. Iako ne isključuje tu mogućnost, naša sagovornica ističe da soko ima mnogo više smisla.

– Orao bi bio mnogo veći. Takođe, jedno od nezvaničnih imena spomenika je i „Sokolar“ – objašnjava Neda Kovačević.

Spomenik koji je teškom mukom stigao na Kalemegdan

Priča o pobedniku počinje davne 1913. godine, neposredno po okončanju Drugog balkanskog rata kada je predsednik Beogradske opštine Ljuba Davidović od već čuvenog vajara Ivana Meštrovića zatražio da u čast srpske pobede izradi spomenik koji bi stajao na najprometnijem beogradskom trgu – Terazijama.

Da Vas podsetimo:  Zaustavite krvarenje za 10 sekundi pomoću genijalnog trika

Ipak, Prvi svetski rat osujetio je postavljanje spomenika, a nakon njega se i kontekst promenio – više nije moglo biti reči samo o srpskim žrtvama i junacima, jer su u međuvremenu u državu ušli i drugi narodi – Hrvati, Slovenci, Crnogorci…

‘Pobednik’ je zbog toga deset godina stajao u jednoj šupi na Senjaku, a tek 1927. godine je rešeno da bude postavljen, ovoga puta za obeležavanje decenije od proboja Solunskog fronta.

Nakon brojnih svađa i rasprava o tome da li je primereno da u centru Beograda stoji „go muškarac“, i prvobitno mesto „Pobednika“ je promenjeno – umesto na Terazije, spomenik je postavljen na Kalemegdan.