Plesačica na “pjenu od mora”: Čuvena BUDVANSKA BALERINA zapravo PRIČA O TRAGEDIJI koju malo ko zna

Na ulazu na najpoznatiju budvansku gradsku plažu Mogren, u istom stavu, izlivena u bronzi već decenijama stražu nad plavom pučinom čuva poznata balerina.

budva
Pixabay.com

Skulptura je postala simbol Budve i jedna je od glavnih turističkih atrakcija, gotovo da ne postoji turista, a i meštanin koji se makar jednom nije uslikao kraj čuvene mogrenske balerine.

Kada krenete stazom od Starog grada ka predivnoj plaži Mogren, već negde na početku sačekaće vas ovaj popularni simbol Budve, koji je delo beogradskog vajara Gradimira Aleksića.

ROMEO I JULIJA IZ CRNE GORE: Njihova ljubav ušla je u legendu, a rastavila ih je TRAGEDIJA VEĆA OD ŠEKSPIROVE

Sa starogradskim zidinama i čuvenom plažom Ričardova glava u svojoj pozadini oduvek se nalazila kao idealan motiv za razglednice poslate iz ovih krajeva uz nezaobilazne reči: “Pozdrav iz Budve!” 

Na tom mestu se nalazi od 1965. godine. Pre no što je završila u Budvi, ili jedan njen odlivak, balerina ili igračica bila je izložena u Pionirskom parku u Beogradu.

Aleksićeva skulptura, inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o devojci koja je bila verena za mornara, koji je otplovio na dalek put ne bi li zaradio za zajednički život sa njom.

Nikada se više nije vratio, a devojka mu je ostala verna i svako jutro je dolazila do ove stene, kako bi posmatrala more.

Čekala ga je godinama, sve dok je jednog jutra nisu našli mrtvu na steni na kojoj se danas nalazi čuvena statua.loading...