Pljačka koja već pola veka IZLUĐUJE FBI: Gde je čovek koji im je “ispred nosa” UKRAO 200 HILJADA DOLARA?!

D. B. Kuper
Wikipedia

Bio je to misteriozni zločin koji je potpuno zbunio FBI - otmica aviona i biznismen koji je skočio padobranom, zajedno s novcem. Njega nikad više niko nije video.

 

Nakon gotovo 45 godina od jedne krajnje čudne pljačke, FBI agenti su rešili da zatvore nerešen slučaj – jer kriminalca koji je poznat kao ‘DB Kuper’ nikada nisu identifikovali, ni pronašli.

Slučaj se dogodio na Dan zahvalnosti 1971. godine – čovek u poslovnom odelu kazao je hostesi u avionu koji je leteo iz Portlanda za Sijetl da nosi bombu. Tražio je 200 hiljada dolara u kešu i četiri padobrana. Avion je sleteo u Sijetl – 36 putnika je pušteno, a otmičar je, iako je dobio traženi novac, naredio pilotu i posadi da ga odvezu prema Meksiku.

Prema njegovim uputstvima, avion je sporo leteo na visini od 3000 metara i negde iznad države Vašington čovek u odelu otvorio je vrata i skočio.

Devet godina kasnije jedan dečak, kopajući po pesku na plaži, pronašao je svežnjeve novčanica od 20 dolara u vrednosti 6000 dolara, a njihovi serijski brojevi odgovarali su onima koje je dobio Kuper. Najveći deo novca ipak, nikada nije pronađen.

Uprkos istrazi, koja je postala najduža u FBI istoriji, svi tragovi bili su slepa ulica. Otmičar nikada nije identifikovan niti pronađen. Svoju avio-kartu kupio je koristeći lažno ime Den Kuper, koje su tadašnji mediji u prvi mah pogrešno preneli, pa je u američkoj popularnoj kulturi postao poznat kao “D. B. Kuper”.

Tokom sledećih godina su se pronalazile brojne indicije o Kuperovom pravom identitetu ili lokaciji, ali se nijedna nije približila istini. Brojne su teorije o tome šta se s njime dogodilo i da li je uopšte preživeo skok padobranom.

Istraživani su i slučajevi osoba koje su se iznenada pojavile s većom količinom novca, uključujući i dojavu žene koja je rekla kako se njen pokojni ujak pojavio na večeri na Dan zahvalnosti u Oregonu s ozbiljnim povredama.

Ipak, nijedan trag u 45 godina nije FBI odveo ni blizu rešavanja ovog slučaja.