Nedavno je pred Pokrajinskim sudom Severne-Rajne Vestfalije u Minsteru počelo suđenje Johanu Rebogenu (94) zbog uloge u koncentracionom logoru Štuthof.

Rebogen, pejzažni arhitekta, bivši činovnik pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, tvrdi da su ga drugovi u logoru zvali “Dečko”. Izjavio je pred sudom da je znao da su uslovi u Štuthofu bili “bedni”, a smrt logoraša je pripisao pre svega “bolestima i epidemijama”. U izjavi koju je pročitao advokat, Rebogen je naveo da nije znao mnogo o “strukturi unutar logora”.

– Rekli su mi koji položaj da zauzmem i ja sam slušao – navodi se u izjavi.

Na pitanje: “Zašto su logoraši bili toliko mršavi?”, Rebogen je navodno odgovorio: “Trebalo je da vidite kako su izgledali čuvari. Nije bilo dovoljno hrane, dvojica su mogli da stanu u jednu uniformu”.

Potez koji je šokirao svet: UNUK KOMANDANTA AUŠVICA otkrio zašto ga je USVOJILA JEVREJKA koja je preživela logor smrti

Beta

U logoru Štuthof je u gasnoj komori, smrtonosnim inekcijama, streljanjem i na druge načine ubijeno više od 60.000 ljudi. Tužioci tvrde da Rebogen bio saučesnik jer je doprinosio funkcionisanju logora.

Bivša logorašica Judit Majzel imala je 14 godina i bila je svedok neopisivih zločina. Dvojica nemačkih policajaca u pratnji agenta američkog Federalnog istražnog biroa posetila su je u junu prošle godine u staračkom domu u Mineapolisu, gde danas živi, i gde je svi zovu “Džudi”.

Ima 89 godina i već decenijama gostuje u školama, na fakultetima i u Muzeju holokausta da bi pričala šta joj se desilo u njenom zavičaju Litvaniji 40-tih godina XX veka. Gledala je majku dok su je vodili u gasnu komoru.

– Ne sme da se ponovi. Mržnja i strah više nikada ne smeju toliko da zatruju ljude. Zbog toga pričam, zato da bih upozorila mlade generacije – kaže ona.

Jedan Jevrejin radio je kao ČUVAR U LOGORU ZA NACISTE… Nakon rata, DOBIO JE POKLON od kojeg je zanemeo (FOTO)

Judit Majzel danas, Foto: THEJUDYPROJECT / FACEBOOK

Istražitelje je najviše zanimalo šta je doživela u logoru Štuthof, kod Gdanjska, jer su sakupljali dokumentaciju protiv Johana Rebogena. Pokazali su Džudi dve fotografije orkivljenih, nakon čega je ona uprla prstom u fotografiju jednog od dvojice mladih SS-ovaca – bio je to Johan.

– To je on, “Lepojka!” – rekla je.

Tako su logorašice zvale 20-godišnjeg čuvara i jednog od mučitelja.

Džudi, njena sestra Rakel i majka dospele su u logor Štuthof nakon što su Nemci pod navalom Crvene armije zatrovili geto u predgrađu Kanusa Slodbodka.

– Bilo je gore nego u getu, borili smo se za goli život – kaže Džudi.

Es-esovci su joj čupali kosu, tako da joj joj se krv slivala niz glavu. Neko je iščupao zlatne krune iz vilice njenoj majci.

– Stajale smo jedna pored druge, onako krvave, ponižene i nasmrt preplašene. Počupali su mi nokte na rukama. Prošle su godine pre nego što su mi ponovo izrasli – priča Džudi.

Gledala je kako bebama lupaju glave o zid sve dok nisu umrle. Videla je kada su joj majku odveli u gasnu komoru, neposredno pre nego što su Rusi oslobodili logor, piše Welt.de.

NAJBOLESNIJA TAJNA HITLEROVE NEMAČKE: U logorima smrti postojali su BORDELI ZA LOGORAŠE sa jezivim “pravilima ponašanja”

Judit Majzel u mladosti, Foto: THEJUDYPROJECT / FACEBOOK

Johan Rebogen u avgustu 2017. suočen je sa izjavama drugih bivših pripadnika SS-a o užasnim zločinima u logoru tokom njegovog službovanja – ubijanje u gasnim komorama, streljanje, fizičko zlostavljanje… Sve to mu navodno nije bilo poznato.

Zastupnik u sporednoj tužbi, međutim, drugačije posmatra stvari.

– Osoblje u logoru uništenja saučesnik je masovnog ubistva – to je regulisano zakonom još 60-tih godina. Istoričarima je oduvek bilo poznato da su veliki koncentracioni logori, kao što je Štuthof, najkasnije od jeseni 1944. služili za masovno uništavanje, pre svega Jevreja – kaže tužilac Kornelijus Nestler.

Džudi Majzel će biti sporedni svedok na suđenju bivšem nacisti, ali zbog godina nije otputovala u Nemačku već joj je samo uzeta izjava.loading...