April 1941. prostori tadašnje Jugoslavije pamtiće doveka. Beograd je bombardovan, zemlja je okupirana, a Hitler je dobio jedini ratni trofej iz "dela sveta koji nije vredan"...

 

Hitlerov 52. rođendan proslavljen je 20. aprila 1941. godine, svega tri dana nakon što je nemačka nacistička vojska ušla u Sarajevo.

Ovaj grad posebno je propatio u tim trenucima kada su se sarajevski Jevreji više plašili komšija muslimana nego samih Nemaca, jer su oni dočekali naciste kao oslobodioce, puni radosti i spremni da im pomognu šta god bude trebalo.

Nemačka vojska imala je posebnu misiju tih dana. Pronašli su mesto na kojem je ubijen austrijski prestolonaslednik Franc Ferdinand i odatle su skinuli ćiriličnu spomen-ploču Gavrilu Principu.

Okupator je smatrao da je ovo dovoljna opomena Sarajevu i da je time “istorijski obračun” završen. Ploča je pažljivo skinuta sa zgrade, smeštena u automobil i poslata za Nemačku.

Proslava Hitlerovog rođendana bila je velelepna. Ispred specijalnog voza koji je predstavljao “Firerov glavni štab Jugoistok” svirao je orkestar. Okupio se ceo vojni i politički vrh Trećeg rajha, a bili su tu i italijanski ministar spoljnih poslova Galeaco Ćano, mađarski regent admiral Mikloš Horti i bugarski kralj Boris III.

Na vrhuncu slavlja, Hitleru je isporučen najvažniji poklon. Bila je to spomen-ploča Gavrilu Principu, jedini ratni trofej donet iz Jugoslavije, a uručenje je snimio Hitlerov lični prijatelj i zvanični fotograf Hajnrih Hofman, koji je ovekovečio Firera na čak dva miliona fotografija.

Firer je bio srećan što mu je njegova vojska iz dela sveta koji nije vredan kostiju ni jednog jedinog pomeranijskog grenadira uspela da mu na dar donese jedinu stvar iz te ubijene zemlje koja mu nešto znači: ploču kojom su u Sarajevu odali počast Gavrilu Principu. Mrtvace treba pokopati, misli Hitler, a ova ploča koju su podigli da slave svoju slobodu i nemačko poniženje sada je nadgrobna ploča njihovoj zemlji i njihovim snovima – napisao je Muharem Bazdulj, bosanskohercegovački novinar.

 loading...