PONOS SRPSKOG ZDRAVSTVA: Sve što treba da znate o “TORLAKU”

I skoro vek kasnije priča o Institutu Torlak ima svoju specifičnu težinu. Nekada ponos srpskog zdravstva Institut Torlak vakcinama je snabdevao 120 zemalja sveta.

Torlakinstitut.com/

Sve je počelo na inicijativu Milana Jovanovića Batuta 1927. kada je počela da se gradi zgrada Serovaksinalog zavoda za proizvodnju seruma i vakcina. Završena je tri godine kasnije, kada je i useljena.

Tih godina počela je i proizvodnja vakcina protiv difterije i tetanusa, a vakcinacija protiv ovih bolesti bila je obavezna. Posle Drugog svetskog rata izgrađena je još jedna zgrada i tu je preseljena proizvodnja vakcina protiv tuberkuloze, a 1958. godine stručnjaci ovog zavoda proizveli su vakcinu protiv velikog kašlja, a dve godine kasnije i protiv dečje paralize.

“U početku je to bila mrtva vakcina ali veoma brzo je pređeno na živu vakcinu. Taj gospodin koji je izmislio vakcinu protiv dečije paralize je četiri puta dolazio u Jugoslaviju, u Beograd, na Torlak i po njegovim direktnim nadzorom je rađena ta vakcina”, kaže epidemiolog Radmilo Petrović.

Najveće iskušenje za članove tima bila je epidemija velikih boginja. U dijagnostici je pomagao veliki elektronski mikroskop, nabavljen iz Japana. Kada su išli na teren, od opreme su imali kapu, rukavice, masku, kasnije su dobili naočare i kaljače.

Tada nije bilo odela za jednokratnu upotrebu, pa su morali da se snalaze. Kako kažu, strah je saveznik u tim situacijama.

“Mi smo oblačili dva sloja odela, tako kad bi izašli iz bolesničke sobe bacali smo, skidali kapu, bacali, masku, rukavice i prvi sloj odela i kaljače, to je sve ulazilo u jednu posudu koja se posle spaljivala”, ističe Petrović.

Prvi karantin bio je na Avali. Obavezno je bilo poštovanje pravca kretanja.

“Mi smo imali konačnu dekontaminaciju, tj. tuširanje protiv tople vode i sapuna i onako izlazili na čistu stranu tuš kabine i tamo dobijali sve novo i čisto. Na taj način smo štitili i zaštitili uspešno i sebe od infekcije i sve druge koji su dobijali taj materijal pun virusa”, kaže Radmilo Petrović

Od 1995. na Torlaku se proizvode sve obavezne vakcine koje je propisala država, a te godine počela je i proizvodnja seruma protiv zmijskog otrova.

Nekada ponos srpskog zdravstva. Institut Torlak vakcinama je snabdevao 120 zemalja sveta u jednom trenutku. Kriza ga nije zaobišla, pa je prošlo vreme dok nije nađen strateški partner.

Torlak danas poseduje četiri nacionalne referentne laboratorije za dijagnostiku. Pored proizvodnje i distribucije, poseduje i sertifikat za Nacionalno skladište vakcina.