POPULARNA ŽENSKA IMENA koja roditelji daju deci jer misle da su stara narodna, a koja UOPŠTE NISU SRPSKA

Devojke
Wikipedia

U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu roditelji često posegnu za biblijskim vremenima i imenima iz davne prošlosti. Zato ne čudi što neka stara imena s vremena na vreme ponovo postanu popularna.Ipak, starost imena ne znači nužno da je njegovo poreklo narodno i sa ovih prostora!

 

Jezik je živa tvorevina svakog naroda i stalno se menja. Neke reči ulaze u upotrebu, druge izlaze, a ima i onih koje posle nekog vremena postanu potpuno zaboravljene. Slično je i sa imenima.

U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu roditelji često posegnu za starim vremenima i imenima iz davne prošlosti. Statistika govori da u Srbiji 2017. godine novopečeni roditelji svojim naslednicima sve češće daju kratka, troslovna imena i da su pravi “hit” biblijska imena.

Ipak, starost imena ne znači nužno da je njegovo poreklo narodno i sa ovih prostora! Ako spadate u one kojima je bitna tradicija, ovo bi trebalo da znate!

Predstavljamo vam popularna stara imena koja roditelji sve češće daju devojčicama, a koja uopšte nisu srpska!

SARA – ime hebrejskog porekla

Sara je žensko biblijsko ime, hebrejskog porekla i znači vladarka, kneginja, žena visokog ranga. Reč “sara” na hebrejskom jeziku označava ženu visokog ranga, a prevodi se i kao princeza ili boginja ili njena visoka svetost. Sara, biblijska ličnost je bila Avramova žena i spominje se u Bibliji i u Kuranu.

IRINA – ime grčkog porekla

Irina je žensko ime iz grčkog jezika i znači mir, spokoj… Poularne su još i varijante Irena, u ruskom jeziku Rina, a u engleskom Ajrin. U srednjovekovnom srpskom jeziku bila je popularna varijanta Jerina (“Prokleta” Jerina bila je srpska vladarka, žena despota Đurđa Brankovića).

NIKA – ime grčkog porekla

Nika je grčkoj mitologiji boginja pobede. Ona je kći Titana Palanta i boginje Stiks. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Viktorija.

EMINA – ime arapskog porekla

Ime Amina je arapskog porijekla i znači verna, poštena, pouzdana i sigurna. Ovo je jako često ime među Arapima. Majka poslanika Muhameda zvala se Amina što je varijacija ovog imena.

A koje bila Emina kojoj je Aleksa Šantić spevao jednu od svojih najlepših pesama možete saznati KLIKOM OVDE!

ZOJA – ime grčkog porekla

Zoja je srpska varijanta starogrčkog imena Zoe i znači život.

ZARA – ime arapskog porekla

Zara je ime arapskog porekla i znači sjaj/bleštavilo. Na kurdskom “zara” znači “zlato”. Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

MIA – ime italijanskog porekla

Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Marija. U  romanskim jezicima “mia” znači “moja”. Može biti i sa “j” i bez njega, kao i muško i žensko (na pr. Mija Aleksić)

DANIJELA – ime hebrejskog porekla

Ovo ime potiče iz starohebrejskog i znači “Bog je moj sudijа” . U narodnoj etimologiji, ime se vremenom vezalo za reč “dan”, pa se prema narodnim običajima davalo deci koja su rođena danju. 

ANASTASIJA – ime grčkog porekla

Smatra se da ime Anastasija/Anastazija vodi poreklo iz grčkog jezika. Ovo ime hrišćanske svetiteljke u slobodnom prevodu znači “Ona koja je vaskrsla“. Supruga Stefana Nemanje, majka Svetog Save zvala se Anastasija.

AIDA – ime arapskog porekla

Ime je arapskog porekla i znači gost, posetilac