POSLASTICA ZA KRALJEVE: Evo ko je izmislio, a ko prvi jeo SLADOLED

Sladoled
Wikipedia/Pixabay/Kolaž

Evo kako je nastala omiljena poslastica miliona dece (a i odraslih) širom sveta.

 

Sladoled je nekada bio dostupan isključivo kraljevima i plemićima. Bio je simbol moći i bogatstva i nalazio se isključivo na trpezi pripadnika društvene elite.

Prvi sladoled nastao je u Kini, a njegovi osnovni sastojci bili su jednostavni: mleko i led. 

Zanimljivosti o sladoledu

– Američki predsednik Ronald Regan je 1984. godine, jul proglasio za mesec sladoleda.

– U Velikoj Britaniji je 2011. godine, u jednoj poslastičarnici prvi put poslužen sladoled od majčinog mleka.

– Vojska Aleksandra Velikog redovno je bila osvežavana sladoledom.

– U poslastičarnicama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pravi se sladoled od mleka kamile sa četiri osnovna ukusa: karamela, čokolada, datula i šafran.

Sladoled su u Evropu doneli Arapi. Na engleskom dvoru u njemu se uživalo još u 17. veku. Poslasticu je pravio kraljev kuvar iz Francuske a bilo mu je naloženo da recept čuva kao strogu tajnu.

U 19. veku počinje ozbiljna industrijska proizvodnja sladoleda u Americi. Prvu mašinu za prozvodnju ukusne ledene poslastice, 1846. godine napravila je Nensi Džonson i ta mašina je bila vrlo slična onima koje se danas mogu videti u poslastičarnicama.

Sladoled dobija 1924. godine kornet koji je tada napravljen u radionici poslastičara Itala Marćionija. Novi “izum” predstavljen je na Međunaronom sajmu u Sent Luisu. Deset godina kasnije, 1934. Kris Nelson je u Ajovi, prvi prelio sladoled čokoladom i uspešno “stavio” ledenu poslasticu na štapić.

U Italiji je, nedaleko od Bolonje, nedavno sa radom počeo i Univerzitet sladoleda na kojem se uče tajne pravljenja poslastice bez koje mnogi ne mogu da zamisle leto. Osnivač Univerziteta je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju sladoleda “Caprigiani”.loading...