Starogrčki državnik Perikle poznat je kao veliki govornik i vojskovođa, ali oni malo duhovitiji istoričari i arheolozi će vam reći da ga pamte i po ovome!

 

Sredinom 2014. godine grupa arheologa konačno je uspela da sastavi svih 12 delova polomljenog keramičkog pehara za vino pronađenog na gradilištu parkinga na severu Atine. Ispod jedne od drški otkrili su šest ugraviranih imena, a njihovo iznenađenje bilo je potpuno kada su prepoznali jedno od njih!

Na listi se nalazilo i ime slavnog atinskog državnika Periklea, a istoričari su sigurni da je upravo on pio iz vinskog pehara jer su pronašli i ugravirano ime Arifona, starijeg Periklovog brata.

– Ime Arifon je izuzetno retko i time što se nalazi iznad Periklovog na peharu nas čini 99 odsto sigurnim da se radi o dvojici braće, kao i da su imena urezivana prema starosti – izjavio je tada Angelos Mataju, sekretar Grčkog epigrafskog društva.

U međuvremenu je utvrđena i starost pehara, pa se zna da on potiče iz perioda kada je Periklu bilo oko dvadesetak godina, a arheolozi su smislili i priču koja bi objasnila kako se ime budućeg slavnog državnika našlo na posudi, piše portal Drinks business.

Mladi Perikle je jedne večeri otišao na piće sa bratom i četvoricom drugova. U trenucima dobrog raspoloženja i, verovatno, pijanstva, rešili su da urežu svoja imena na pehar kao uspomenu na lepo druženje.

– Mora da su bili pijani jer je onaj koji je ispisao Periklovo ime napravio grešku koju je morao da ispravi – naveo je Mataju.

Na peharu još piše i da je poklonjen izvesnom Draperisu (na starom grčkom “izbavljenik”) a istoričari smatraju da je po svoj prilici bila reč o robu koji je radio kao konobar ili eventualno vlasniku kafane.loading...