“POSLEDNJI NACISTA”: U smrt je poslao hiljade ljudi, mirno je živeo u Americi, a SADA JE KASNO DA ODGOVARA

Nekadašnji čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Jakiv Palij koji je proveo decenije mirno živeći u Njujorku pre nego što je njegova prošlost otkrivena, umro je u staračkom domu u nemačkom gradu Alenu u 96. godini, javili su nemački mediji.

Beta

Listovi Frankfurter algemajne cajtung i Vestfališe nahtrihten preneli su zvanične potvrde da je Palij, u avgustu deportovan iz SAD, umro u staračkom domu u Alenu u 96. godini.

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, koji se zalagao za proterivanje Palija, rekao je da je dobio informaciju o smrti. Deportacija Palija se razvlačila 25 godina i deportovan je tek u avgustu 2018.

Za vreme Drugog svetskog rata je bio čuvar u logoru Travniki, a do kraja rata je bio pripadnik SS.

JEZIVA TAJNA “DEKE IZ KRAJA”: Komšije ga znaju kao “finog gospodina”, a U SMRT JE POSLAO HILJADE LJUDI

Prema američkom ministarstvu pravde, Palij je bio u Travniki 1943, iste godine kada je oko 6.000 zatvorenika iz kampova i desetine hiljada drugih iz okupirane Poljske ubijeno. Palij je priznao da je služio u Travniki, ali je negirao da je bio umešan u ratne zločine.

Posle Drugog svetskog rada, Palij je krio svoju umešanost u pokolj Jevreja u koncentracionom logoru Travniki u okupiranoj Poljskoj i dobio dozvolu za ulazak u SAD tvrdnjom da je rat proveo kao seljak i fabrički radnik

Palij, Ukrajinac rođen na tadašnjoj teritoriji Poljske, ušao je u SAD 1949. na osnovu zakona koji je trebalo da pomaže izbeglicama iz posleratne Evrope.

Palij je mirno živeo u SAD do pre 25 godina kada su istražitelji došli do njegovog imena na spisku bivših nacista, a drugi čuvar u koncentracionom logoru je otkrio da Palij živi negde u Americi. Na saslušanju je istražiteljima priznao da je lagao kako bi ušao u SAD.

Jakiv Palij, Foto: Beta

Sud je Paliju oduzeo državljanstvo 2003. zbog “učešća u delima protiv jevrejskih civila”. Sudija je naložio deportaciju Palija 2004, ali je on nastavio da živi u svojoj kući u Kvinsu zato što nijedna zemlja nije htela da ga primi.

Jevrejske zajednice su organizovale proteste kod njegove zgrade s povicima “vaš komšija je nacista”.

Deportacija je izvršena tek prošlog leta od kada je Palij živeo u staračkom domu u Alenu.

Za evenutalne zločine nikada nije odgovarao.