Pouka iz koje i dalje moramo da učimo: Ovo su bile POSLEDNJE REČI BOBA MARLIJA

Četrdeset godina od smrti tada 36-godišnjeg Boba Marlija i dalje živi legenda o kralju regea, zvezdi iz države trećeg sveta koja je, kao nijedna dotad, uticala na nove žanrove u muzici.

Bob Marli
Wikipedia/Ueli Frey

“Svetlo koje sjaji dvostruko jače i dva puta duže”, rekla je o Marliju Džudi Movat, jedna od tri osnivačice grupe “Aj triz” (I-Threes), koja je pratila rege zvezdu, a u kojoj je pevala i njegova supruga Rita.

“U mnogo aspekata Bob Marli je bio naša najsvetlija zvezda. Napravio je toliko mnogu u tako malo vremena”, rekla je za agenciju “Frans pes”.

Džudi Movat, koja je imala i solo karijeru, priseća se 11. maja 1981. godine.

“Bio je nekoliko dana hospitalizovan u Majamiju kad sam primila poziv o smrti Roberta Neste Marlija od komplikacija nastalih usled zloćudnog tumora na nožnom palcu koji zbog svoje rastafarijanske vere nije hteo da leči. Bio je to kraj svih tih godina saradnje. Odjednom me je udarilo: Bob je otišao zauvek”, priseća se Džudi Movat, koja se grupi pridružila 1974. godine, a i dalje živi na Jamajci.

“Novac ne može da kupi život”, rekao je slavni muzičar svom sinu Zigiju pre smrti.

Od izlaska Marlijevog albuma “Catch a Fire”, koji mu je doneo slavu, do njegove smrti prošlo je samo sedam godina.

Umro je osam meseci nakon svog poslednjeg koncerta u Pitsburgu.

Na četrdesetogodišnjicu Marlijevog odlaska prvi put su ponovo u smrti ujedinjena sva tri osnivača legendarnih “Vejlersa” (Wailersa), uz Marlija, to su Piter Toš i Bani Vejler, koji je preminuo u martu u 73. godini, naglasila je Maksin Stou, Vejlerova dugogodišnja menadžerka.