Pjer Tranije osuđuje skandalozni protokol za obeležavanje stogodišnjice dana primirja i doček predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na istom, ističu u Savezu Srba Francuske.

NIJE OVO PRVI PUT! Ako mislite da je sada loš, pogledajte ODNOS FRANCUSKE I SRBIJE KROZ ISTORIJU – naučićete mnogo!

Prevod pisma njegovog unuka, koje je objavio Savez Srba Francuke, prenosimo u celosti:

“Predsedniku Republike Francuske,

Prilikom svečane komemoracije 11. novembra 2018, ukazali ste čast mnogim šefovima država. Međutim, osećam u mom telu i mojoj krvi sramotu koju ste učinili g. Vučiću, Predsedniku Republike Srbije, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mestu, napravio bih neviđen skandal. Koja velika pobeda na zapadnom frontu bi opravdala nemačku kapitulaciju 1918. godine?

Moj pradeda general Tranije i general Franše D’Epere sa srpskim generalima, po ceni neverovatnih patnji, izvojevali su predaju i kapitulaciju bugarske vojske, zarobili su jedanaestu nemačku armiju, kapitulirala je i Turska i Austrija otvarajići put do Berlina. Rat je dobijen na istočnom Solunskom frontu!

Nemačka, sama i anemična, se više nije mogla nositi sa sukobom. Heroji tog rata su francuski, srpski, grčki, engleski i italijanski vojnici. U Skoplju 30. septembra 1918. godine je general Ludendorf zatražio od Klemensoa opšte primirje i potpuni prestanak vojnih dejstava! Oni koji su trebali biti počastvovani u ovoj stogodišnjici su upravo Crbi koje ste isključili, Englezi, Grci, Italijani i, naravno, Amerikanci. Podsećam Vas da su se Rusi povukli 1917. godine.

Gde je Francuska? Da li je postala rob Sjedinjenih Američkih Država? Pretvarate se da želite promovisati evropsku odbranu, a za ulazak u Evropsku uniju mora se biti član NATO-a? Vi ste ukazali čast našim neprijateljima umesto našim osvedočenim pijateljima! Kakva niskost. Znajte da su Srbi ponosni i veoma vezani za Francusku, ali Vi želite završiti potkopavanje odnosa, posao koji je pokrenuo Žak Širak.

Sramim se, gospodine Predsedniče, sramim što sam služio mlitavu državu dok sam u mornarnici mislio da služim časnu zemlju. Hoće li prestati ta izdaja? Onda kada to odluče SAD? Više od 800 godina prijateljstva sa Srbijom je pregaženo bez kajanja?

Sramota me, a Vama bravo, ako posle takve izdaje još možete mirno da spavate.

Pjer Tranije”.

General Šarl Tranije je sa francuskom konjicom i srpskim trupama oslobodio Niš, Skoplje, Prokuplje i Svilajnac.

Pjer Tranije posetio je Prokuplje u oktobru prošle godine. U tom gradu, na spomeniku junacima Gvozdenog puka, među četiri centralne ličnosti nalazi se i lik generala Tranijea.loading...