"Smežljivost" je bila dijagnoza! Uostalom šta bi drugo izazvalo da Mari London Bejker, bogata naslednica i javna ličnost, ostavi svog verenika Alistera MekKormika, pred oltarom 20-ih godina prošlog veka? Opet!

 

Novine širom sveta, uključujući Njujork Tajms, koji je mladoženju nazvao “trostruko ostavljeni Alister MekKormik, vesele ličnosti posvećene prikrivanju drame koja se odvijala između njega i zaručnice Meri” naslađivale su se pričom koja je punila njihove rubrike, a i džepove.

Na kraju, ništa nije moglo prisiliti gospođicu Bejker da postane gospođa – ni Kartierov verenički prsten sa safirom, ni brdo venčanih darova (čija se vrednost navodno procenjivala na 100-injak hiljada dolara, kao ni stotine imunićnih gostiju koji su se pojavili kao svatovi na prvom venčanju.

Čini se kako je “stidljiva nevesta”, kako su je novinari nazivali, bila sve samo ne to! S čitavim nizom ljubavnika tokom 20-ih poput generala Šermana reklo bi se da je Meri i te kako znala da uživa i koristi prednosti svog bogatstva. Alistar MekKormik na kraju je odustao od svoje potere za Meri, birajući manje svojeglavu ženu.

A Meri Bejker je nastavila da stiče udvarače i prosce na najmanje dva kontinenta – engleskog lorda, irskog princa, bogatog Španca… Njena kratka veridba 1926. sa izvesnim Božidarem Purićem, jugoslavenskim diplomatom u Beogradu izazvala je takvo uzbuđenje “kakvo nije viđeno od Velikog rata” pisale su novine.

 

Mediji su Meri takođe povezivali sa glumcem  se takođe povezivalo i s glumcem Barijem Beksterom koji se tokom njihovog “ljubovanja” srušio i umro na pozornici 1922. godine. Prema glasinama, srčani udar mu je izazvala vest kako je Meri na putu za London da se uda za drugog čoveka.

Ipak, bez obzira na to, Meri Bejker se i dalje smatrala stidljivom, umesto fatalnom ženom. Do vremena kad je umrla, u 61. godini života, navodno je primila 65 “ponuda za brak”! Njen ljubavni život svetu se činio veselim, a kažu da joj je takva bila i narav – obožavala je tematske “piratske” zabave, plesanje i slušanje romske muzike.

Osim toga, ono što ju je svakako činilo poželjnom u očima brojnih mladoženja bilo je milionsko nasledstvo koje je očekivala. Na pitanje o averzije njegove ćerke prema braku, Merin otac i bogati biznismen Aleks Bejker je rekao kako je njoj “prezabavno da bi se smirila”.

Godinama kasnije Meri je na pitanje zašto se nikad nije udala rekla “naprosto nisam upoznala pravog čoveka za sebe na pravom mestu u pravo vreme”.

Drugom prilikom je ipak priznala kako zapravo nikad nije bila zaljubljena!

– Nisam stidljiva, već sam slobodna – rekla je u starosti, dodavši kako nikad nije požalila što se nije udala.

Preminula je, bogata i sama, 1961. godine.