Ovaj običaj danas uvažavaju mnogi parovi, ali da li znate njegovo poreklo?!

 

Nema devojke kojoj srce neće brže zakucati kada njen ljubljeni klekne ispred nje na jedno koleno i izrekne to čuveno pitanje: “Da li bi se udala za mene?” Ali, da li ste se ikada zapitali zašto i odakle potiče ta tradicija?

Ovaj običaj vuče korene još iz srednjovekovnog doba, kada su vitezovi tako iskazivali poštovanje, piše portal “Engagement Ring Bible”.

Naime, vitezovi bi se spuštali na jedno koleno pred svojim gospodarima u znak poštovanja i lojalnosti.

Osim toga, klečanje je bila uobičajena stvar i u mnogim religijskim obredima, a u to doba, religija i brak su bili usko povezani. Kad je vitez želeo da zaprosi svoju damu i da joj predstave svoju besmrtnu ljubav, bilo je normalno da se spusti na koleno.

 

Kada je reč o vereničnom prstenu, Papa Inoćent III je 1214. doneo zakon prema kom su zaručnici morali da čekaju određeno vreme između prosidbe i braka. U tom periodu su bili su dužni da nose prsten, kao znak predanosti i toga da su se već “vezali”.

Zato, drage dame, važno je da znate kada kažete svom dragom “da”, on vam u isto vreme pruža čast, poštovanje i večnu ljubav – jer on je vaš vitez!