PRAVA POZADINA TRADICIJE: Devojke, kada on stavi BURMU na vaš prst zapravo vam poručuje NEŠTO PREDIVNO

Jeste li nekada razmišljali o tome kako su nastale burme i koja je njihova simbolika. A zašto se burma u mnogim kultura nosi na levoj ruci i to na domalom prstu? Mnogo je pitanja koja mnogim ne bi ni pala na pamet u vezi sa svadbenim prstenom, ali da ih ipak razjasnimo.

Pixabay.com

Burme su danas simbol ljubavi i intimnosti, a kada su tačno nastale, ko ih je izmislio i od kog perioda se nose to niko ne zna.

Pojedini istoričari kažu da je ova tradicija razmene venčanog prstena duga skoro 5 milenijuma i da je sve počelo u drevnom Egiptu. Verovalo se da je od trske, rogozi i šaši pravljeno prstenje koje su žene nosile prilikom ceremonije venčanja.

PRAVA POZADINA TRADICIJE: Devojke, kada on KLEKNE DA VAS ZAPROSI zapravo vam poručuje NEŠTO PREDIVNO

Nisu burme samo za narod Egipta bile simbol ljubavi i večnosti, već se proširila i na druge kulture, a krug koji ima rupu nije slučajan, jer i on ima značenje.

Burme su u obliku kruga, jer predstavljaju večnost koja nema ni početak, a ni kraj. Rupa je zapravo predstavljala prostor ili kapiju koja vodi dalje do nekog događaja, a ti događaji mogli su biti poznati i nepoznati. Prsten koji žena dobije u to doba obeležavao je večnu i besmrtnu ljubav.

Egipćani su ubrzo promenili materijal od kojeg su pravili svadbeno prstenje kako bi oni bili trajniji. U upotrebi su bile burme od slonovače, kože, ali i od kosti, a od materijala je zavisilo kakav je intenzitet ljubavi. Naime, skuplji materijal je podrazumevao jaču ljubav, a vredniji prsten značio je i već bogatstvo onoga ko prsten daje.

Tradicija se dalje proširila i na Rimljane, ali je ovaj narod burmama dao posebno i ne baš laskavo značenje. Naime, za njih je prsten bio simbol vlasništva kojim se potvrđuje da vlasništvo nad ženom sada prelazi sa njenog oca na supruga.

Bizarni svadbeni običaj: MLADE NOSE VEO preko lica iz jednog POTPUNO PRAKTIČNOG, ali JEZIVOG RAZLOGA

Prstenje je simbolizovalo snagu i trajnost, a počeli su da ga prave od gvožđa. Takođe, u doba Rimljana započeto je i sa graviranjem posebnih detalja na prstenju.

Hrišćani su polovinom devetog veka počeli da koriste burme, a na njima su se nalazile gravure poput labuda, spojenih ruku ili drugih simbola. Iako se crkva protivila ovakvom prstenju, burme su i dalje ostale u upotrebi samo su dobile jednostavniji izgled i oblik.

Do današnjeg dana zadržale su svoje značenje. U svim kulturama sveta burme predstavljaju simbol ljubavi i intimnosti, a dizajn i izgled burmi zavisi isključivo od mladenaca.loading...