Prvo i osnovno, niko 1936. seks nije nazivao tako već - vođenjem ljubavi, a i taj romantizovani čin je sam po sebi bio tabu tema.

 

U vodiču “Kako voditi ljubav” namenjenom muškarcima više je reči o zavođenju, a manje je praktičnih savera za seks. Izdavač vodiča je bio “Franklin Publishing”, a zanimljivo je uporediti tadašnje savete sa današnjim.

Neki od saveta i danas važe, ali većina je bizarna i zastarela.

“Postoji razlika između ponašanja muškarca i ponašanja žene prema vrhuncu ljubavi. Žena, iako je jednako teskobna i uzbuđena u vezi sa time kao muškarac, nikad ne sme da izda svoja osećanja i uvek treba da bude pasivna. Muškarac, koji uvek mora da bude aktivan partner je taj koji vodi ljubav sa ženom. On lovi ženu koja je stvorena tako da mora da bude lovljena. Nečiji uspeh u ljubavi sasvim zavisi od razumevanja ovog osnovnog odnosa.”

Takođe, u knjizi se upozorava na “preokrenuti odnos”, u kojem je žena aktivnija i pokazuje inicijativu.

“U obrnutom odnosu, gde je žena fizički superiorna u odnosu na muškarca, ne postoji samo odsutstvo istinske ljubavi već je takav odnos zaista nerazuman.”

U vodiču se svakako savetuje ženama da budu “teško osvojive” i igraju igru “toplo-hladno”.

“To se direktno odnosi na ženinu čednost, njenu stidljivost. Reč je o igrama u kojima ona naizgled odbija muškarca, ali ga zapravo privlači. Žena intuitivno shvata da, da bi bila poželjnija za muškarca, mora da bude manje dostupna. Drugim rečima, ona mora da uspostavi odnos lovca-lovine između njih, to je njen zadatak.”

Neki od neobičnijih saveta govore o tome kako “saterati damu u ćošak”.

“Samo budala bi iznenada napala ženu poljupcem dok udobno sedi na sofi. Prirodno, prva stvar koju bi muškarac trebalo dauradi je da sedne na samu ivicu sofe, do naslona, i sedne pored nje nje. Na taj način ona ne može da pobegne od njega kada postane ozbiljan u svojim namerama… Ako se ona trzne, zakuka ili nešto tome slično, ne brinite. Pridržite je, lagano mazeći po ruci i govoreći nežne i umirujuće reči.”

U slučaju da devojka noktima ogrebe muškarca po licu ako je pokuša da je poljubi, onda bi on trebalo da: “Počnite da se izvlačite iz loše situacije. S takvim devojkama je bolje ne petljati se, kao ni ljubiti ih”.

Istorijski kontekst je važan, ali knjiga je stara manje od jednog veka, što znači da su se saveti odnosili na generacije naših baka i deka. Uprkos svojoj neobičnosti, ovaj priručnik odličan je prikaz nekadašnjih shvatanja.loading...