Pravila srećne žene iz 1895. godine: Ovo su SAVETI ZA DOBAR BRAK iz ženskog časopisa sa kraja 19.veka!

dama
Pixabay.com

Daleke 1895. godine jedan časopis je ženama dao nekoliko "korisnih" saveta za brak, pod imenom "Pravila sretne žene".

 

“Ladies Home Journal” bio je časopis za žene u 19. veku i sadržavao je mnoštvo informacija o uređivanju vrta i negovanju cveća, o muzici, o tome kako deca treba da poštuju starije, pa se u njemu nalazilo i mnogo recepata.

‘Ana Frank koja je preživela’: OBJAVLJEN DO SADA NEPOZNATI DNEVNIK o stradanju Jevreja

Tako je 1895. godine ženama dao nekoliko “korisnih” saveta za brak, pod imenom “Pravila srećne žene”:

1. Nijedan muškarac ne voli da mu žena bude senka, ali ponekad želi da se ona složi sa njim, da bude slatka i da saoseća s njim, da njegovo rasuđivanje upravlja njenim i da ona prihvati njegovo mišljenje o ljudima i stvarima. Tako će on biti spremniji misliti o njoj u drugim prilikama.

2. Žena bi uvek trebalo da priča dobro o drugim ljudima, ako ni zbog čega drugog, onda radi dobra svoga muža. On voli da sluša o plemenitim, srčanim ljudima, o onima koji žive pošteno, koji su srećni i vole se. To vraća njegovu veru u ljudsku prirodu koja tako često pokazuje svoje ružne strane.

DA SE SMAK SVETA DOGODI SUTRA koliko ljudi bi bilo potrebno da se zemlja ponovo naseli?!

3. Muškarac očekuje da njegova supruga bude bolja od njega. Bez obzira na to koliko je on religiozan, smatra da je idealna žena uvek čista u duši kao veliki hrišćani, dobar muškarac delom religije smatra veru u to da je njegova žena duhovno viša i plemenitija od njega.

4. Ako dan za danom oblačite istu haljinu, imate istu frizuru iz godine u godinu, možda se on neće prestati ponašati isto prema vama, ali će vas uskoro prestati posmatrati na isti način.

U časopisu su imali i mišljenje o donjem rublju za leto: “Donje rublje za leto treba biti lagano i udobno. Ne treba biti teško, nego lakše, a opet dovoljno debelo da vas zageje i spreči prehladu”.