PRAZNIK KOJI ĆE SRBI NAROČITO VOLETI: Ne završavajte dan pre nego što URADITE OVO!

Sveti Vaclav
Wikipedia

Danas je praznik posvećen Svetom mučeniku Vaclavu, češkom kralju iz 10. veka koga kao svetitelja poštuju i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi. Takođe, on se smatra zaštitnikom Praga, kao i svih proizvođača piva i vina.

 

Kralj Vaclav je bio češki kralj iz 10. veka. Hrišćanskoj tradiciji ga je naučila baka Ljudmila koja je bila prva češka hrišćanska kneginja.

Vaclav je ostao upamćen kao neverovatno pravedan i voljen vladar. Njegova vladavina upamćena je po pravednosti prema podanicima, brizi o siromašnima i gladnima. Kralj je vodio računa o svima, a uz to je mnogo pažnje posvećivao izgradnji manastira i crkava.

Predanje kaže da je ovaj kralj-svetitelj bio toliko religiozan, da je sam uzgajao vinovu lozu i pravio vino koje je kasnije korišćeno za pričest. Verovatno odavde potiče verovanje da je upravo ovaj svetac zaštitnik svih proizvođača vina i piva i da, na današnji dan, u njegovo i naše zdravlje, obavezno treba popiti čašu (ili dve) ovih napitaka.

Takođe, Sveti Vaclav je zaštitnik Praga, grada koji je mnogo voleo i u kome je stolovao. Za života je tu preveo Jovanovo jevanđelje na češki jezik, a bavio se i književnim radom.

Ovaj svetitelj i kralj je tragično završio svoj život. Brat Boleslav ga je pozvao u goste i ubio ga u svome dvoru 935. godine. Danas je kao svetitelj priznat u Pravoslavnoj i Rimokatoličkoj crkvi.