PRAZNIK KOJI ĆE SRBI OBOŽAVATI: Čak i oni koji nisu vernici današnji dan ne završavaju a da ne URADE OVO!

Danas je praznik posvećen Svetom mučeniku Vaclavu, češkom kralju iz 10. veka koga kao svetitelja poštuju i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi. Takođe, on se smatra zaštitnikom Praga, kao i svih proizvođača piva i vina.

Sveti Vaclav
Wikipedia

Kralj Vaclav je bio češki kralj iz 10. veka. Hrišćanskoj tradiciji ga je naučila baka Ljudmila koja je bila prva češka hrišćanska kneginja.

Vaclav je ostao upamćen kao neverovatno dobar i voljen vladar. Njegova vladavina upamćena je po pravednosti prema podanicima, brizi o siromašnima i gladnima. Kralj je vodio računa o svima, a uz to je mnogo pažnje posvećivao izgradnji manastira i crkava.

Predanje kaže da je ovaj kralj-svetitelj bio toliko religiozan da je sam uzgajao vinovu lozu i pravio vino koje je kasnije korišćeno za pričest. Verovatno odavde potiče verovanje da je upravo ovaj svetac zaštitnik svih proizvođača vina i piva i da, na današnji dan, u njegovo i naše zdravlje, obavezno treba popiti čašu (ili dve) ovih pića.

Takođe, Sveti Vaclav je zaštitnik Praga, grada koji je mnogo voleo i u kome je stolovao. Za života je tu preveo Jovanovo jevanđelje na češki jezik, a bavio se i književnim radom.

Ovaj svetitelj i kralj je tragično završio svoj život. Brat Boleslav ga je pozvao u goste i ubio ga u svome dvoru 935. godine. Danas je kao svetitelj priznat u Pravoslavnoj i Rimokatoličkoj crkvi.