PRAZNIK NAD PRAZNICIMA: Da li se sećate Titove štafete i Dana mladosti?!

Dan mladosti
Wikipedia

Da živimo u SFRJ danas bi bio veliki praznik! Čak i 35 godina posle smrti Josipa Broza Tita u nekim krajevima bivše države biće obeležen Dan mladosti koji se u tadašnjoj Jugoslaviji proslavljao kao rođendan doživotnog predsednika. A nekada je bilo ovako...

 

Reč je bila o prazniku čija se proslava pripremala mesecima unapred. I, nije bilo bitno što Tito nije bio rođen 25. maja! Prema nekim zapisima, rođendan doživotnog predsednika SFRJ bio je 7. maja, a 25. je bio poznat “samo” po tome što je na taj dan 1944. Tito uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica na Drvar.

Svakog 25. maja Tito je od svog naroda dobijao simboličan poklon – Štafetu mladosti. Ona je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao „Titova štafeta“. U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12.500 omladinaca koji su, pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15.000 potpisa omladine Šumadije.

Prve štafete predate su Titu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956. Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

Godine 1957, na Titovu inicijativu, ovaj događaj proglašen je za „Dan mladosti“. Do Titove smrti, 1980. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na stadionu „JNA“ u Beogradu.

Po pravilu, negde iz publike ili iz središta manifestacije izlazili bi čuveni sportisti i ugledni omladinci koji su se, trčeći preko stadiona, penjali do svečanih tribina, gde su bili Tito, njegova supruga i najbliži saradnici, noseći Štafetu mladosti.

U tom svečanom trenutku, uz prigodan kratak govor, Tito je preuzimao Štafetu uvek napominjući da je ona prethodno nošena rukama omladinaca prelazila hiljade i hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije.

Štafeta je bila svake godine drugačije dizajnirana, a u njoj su se nalazile poruke omladine SFRJ za “voljenog predsednika” iz svih tadašnjih republika.

Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

Štafeta mladosti živela je i posle smrti Josipa Broza Tita kao simbol ljubavi i odanosti njegovom delu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predavali su je ispod portreta Josipa Broza, predsedniku Saveza socijalitičke omladine Jugoslavije.

Poslednja priredba na beogradskom stadionu povodom Dana mladosti održana je 1988. godine, da bi naredne bila zauvek ukinuta.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!loading...