PRAZNIK “NEVERNOG” TOME: Ako danas vidite ovu OPASNU ŽIVOTINJU, ne brinite – to je zapravo ODLIČAN ZNAK!

Sigurno ste i sami čuli da se za nekoga, ko odbija da poveruje u nešto, u narodu kaže da je ”neverni Toma”.

Sveti Toma
Wikipedia

Pravoslavni vernici danas slave Tomindan, praznik posvećen Svetom Tomi, jednom od dvanaest velikih apostola Isusa Hrista.

Za Svetog Tomu se veruje da je bio jedini od svih apostola koji je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva. Širio je hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji, a stigao je i do daleke Indije. U sirijskoj crkvi, Toma je poznat kao Isusov brat koji je utemeljio crkve na Istoku, posebno u Edesi.

Ipak, ovaj veliki hrišćanski svetitelj danas je najpoznatiji po nadimku. Sigurno ste i sami čuli da se za nekoga ko odbija da poveruje u nešto u narodu se kaže da je ”neverni Toma”.

Izraz po predanju potiče od činjenice da je Sveti Toma bio jedini od svih apostola koji je smatrao da je nemoguće da je Isus vaskrsao. Prema Novom zavetu, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da opipa rane, Toma je uzviknuo reči po kojima je upamćen: “Gospod moj, i Bog moj!”

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu. Sveti Toma je zaštitnik raznih zanatlija – drvodelja, bačvara, stolara, bunardžija i zidara, a u nekim krajevima se veruje da ovaj svetitelj štiti od vukova. Stari kažu da je sreća danas videti ovu životinju… naravno, samo iz daleka!

Osim što je bio nepoverljiv, kaže legenda, Sveti Toma je imao problema i sa vremenom. Tako je, prema predanju, bio jedini apostol koji je zakasnio na sahranu Presvete Bogorodice. Tužan zbog toga, tražio je da se grob otvori da bi se oprostio od svetice. Na opšte čuđenje okupljene mase, kada je grob otvoren u njemu nije bilo tela, jer je Bogorodica vaskrsla. Tako je Toma, i nesvesno, postao glasnih Božijih čuda na Zemlji.

U našem narodu se veruje da Sveti Toma kontroliše oblake jer je, kada su apostoli delili među sobom uloge, on uzeo od oblaka pečat kako bi ljudima kišu slao kao blagodet, a ne kao uništavajuću oluju. Ipak, veruje se da će upravo ovaj svetitelj jednom na zemlju pustiti drugi potop. U tome ga trenutno sprečava Presveta Marija koja ga nadgleda.

Srbi veruju da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa postoji i izreka “Sveti Toma, sedi doma”. Zato, svima koji su planirali neki put na današnji dan, savetujemo da ga ipak odlože. Nema potreba za žurbom!