PRAZNIK POKROVA PRESVETE BOGORODICE: Devojke, uradite OVO i verujte – DANAS JE VAŠ DAN!

Pokrov Presvete Bogorodice
Wikipedia/Rašo

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju Presvete Bogorodice, pokroviteljke i zaštitnice hrišćanskoga roda obeležavajući praznik koji se zove Pokrov Presvete Bogorodice.

 

Pokrov Presvete Bogorodice je hrišćanski crkveni praznik koji se vezuje za događaj iz vremena cara Lava Mudrog kada se majka Božija javila vernicima za vreme molitve.

Naime, prema predanju, na današnji dan 911. godine  u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu je služeno bdenje u prisustvu velikog broja vernika, pa i Svetog Andreja Jurodivog. Tada, u četiri sada ujutru, iznad vernika se pojavila Presveta Bogorodica.

Prema legendi, ona je bila obučena “u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama”, a u rukama je imala veliki šal kojim kao da je pokrivala narod.

Zapis o ovom javljanju Bogorodice sačuvao se do današnjih dana kao crkveni praznik u narodu još poznat i kao Pokrovice. Poštuju ga svi, ali uglavnom žene koje danas ne bi trebalo da rade nikakve teške fizičke poslove. 

U Srbiji se veruje da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, ali posebno porodilja i majki. Zato na današnji dan dame ne bi trebalo ništa da rade već da dan posvete poštovanju Bogorodice. Svaka devojka trebalo bi da se pomoli Bogorodici kako bi jednom lakše zatrudnela, rađala i u zdravlju i sreći podizala decu.