PRAZNIK SVETIH MUČENIKA MAKAVEJA: Danas u jelo obavezno stavite OVAJ ZAČIN, čeka vas godina puna SREĆE I ZDRAVLJA

Sveti mučenici Makaveji
Wikipedia

Danas je u kalendaru srpske pravoslavne crkve zaista neobičan dan. Naime, crkva i vernici se ne sećaju jednog, već čak sedam svetitelja - Danas je dan sedam mučenika, braće Makaveji.

 

Sveti mučenici Makaveji su starozavetni svetitelji i mučenici iz 2. veka pre nove ere. Njihov život opisan je u Knjigama Makavejskim, koji su sastavni deo Svetog pisma.

Braća Avim, Antonin, Gurije, Eleazar, Evsevon, Adim i Markel, njihova majka Solomona, i njihov učitelj Eleazar postradali su mučenički 166. pre nove ere od strane imperatora Antioha XI Epifana koji je pokušao da u Jerusalimu uvede paganske običaje. On je u  Jerusalimski hram postavio kip grčkog paganskog boga Zevsa, i prisiljavao Jevreje da se njemu poklone.

Sveštenik Eleazar, koji je bio posvećen Mojsijevom zakonu i jedan od Sedamdeset i dva prevodilaca Svetog pisma sa jevrejskog na grčki, prvi je odbio da se pokloni paganskom božanstvu i zbog toga ubijen u mukama. Istu hrabrost pokazali su i njegovi učenici, sedmoro braće Makaveja, i njihova mati Solomona. Zbog toga su osuđeni, mučeni i ubijeni sredinom 2. veka pre nove ere.

Mošti mučenika Makaveja danas se čuvaju u bazilici Svetog Andreja u Kelnu  u Nemačkoj.

Za ovaj praznik ima malo narodnih običaja i svi su vezani za vodu i bosiljak za koji se veruje da je božija biljka. Zato je na ovaj dan dobro sve što se radi sa bosiljkom, bilo da je reč o kuvanju, inhaliranju ili sađenju ove biljke koja, narod kaže, ima zaštitno dejstvo i na današnji praznik donosi zdravlje i sreću.

Takođe, danas počinje Velikogospojinski post.