Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetom apostolu Timoteju. Iako najveći broj ljudi nije ni čuo za njega, reč je o svetitelju koji je veoma značajan za naš narod i pre svega za Beograd.

 

Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan od tih “malih apostola” je bio Sveti apostol Timotej.

Životni put ovog hrišćanskog svetitelja u velikoj meri odredio je jedan drugi apostol. Naime, kada je Timotej rođen u 1. veku njegova majka i baka, iako su bile Jevrejke, odmah su prihvatile hrišćansku veru zbog čega ih je apostol Pavle pohvalio.

Kada je Timotej odrastao i sam se susreo sa apostolom i posvedočio njegovim čudima. Nakon toga Timotej je postao stalni saputnik apostola Pavla obišavši sa njim Grčku, Makedoniju i stigavši sve do Italije i Španije. Veruje se da je stigao i do naših prostora, a pre svega do Singidunuma (današnjeg Beograda) po kome je širio hrišćanstvo.

Sveti Timotej bio je odličan besednik i zahvaljujući svojoj slatkorečivosti mnoge je uspeo da ubedi u ispravnost hrišćanskog učenja. Apostol Pavle ga je nazvao svojim “sinom u veri”.

Nakon Pavlove smrti Timotej je za učitelja imao Svetog Jovana Jevanđelistu, a kasnije je

 “Naučivši se blagosti i bivši razuman u svemu, blagom savešću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog (Pavla) tajni neizrečenih, veru sačuvavši, dobar kraj imajući, Apostole Timoteje: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.”

postao episkop u Efesu. Tu je i nastradao nakon što su ga neki neznabošci na prevaru uhvatili i ubili. Bilo je to oko 93. godine.

 
Sahranjen je u Carigradu u crkvi Svetih apostola, odmah do groba Svetog Luke Jevanđeliste i Svetog Andreja Prvozvanog.

Sveti apostol Timotej smatra se zaštitnikom dobrih i pravednih govornika, kao i razumnih ljudi. Legenda kaže da nikada nije podigao glas već da je uvek govorio tiho i sa uvažavanjem onoga sa kojim priča bio to prijatelj ili neprijatelj.

Zato, nema razloga da se danas plašite svojih protivnika. Zamolite Svetog apostola Timoteja za pomoć i imaćete Boga na svojoj strani pa će i svaka nevolja biti prevaziđena.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!loading...