Pre godinu dana svet je zapalila vest o NACISTIČKOM ZLATNOM VOZU! Evo šta se sa njim sada dešava

Nacistički voz
Printscreen/Youtube

Lovci na blago u Poljskoj su konačno počeli iskopavanje u potrazi za izgubljenim vozom u kojem su nacisti navodno sakrili veliku količinu zlata iako ne postoje čvrsti dokazi da je ovaj voz zaista postojao.

 

Takozvani zlatni voz je postao centar mnogih spekulacija kada su suvlasnici kompanije za istraživanje rudnika i lovci na blago, Pjotr Koper i Andreas Rihter, izjavili da ih je istraživanje navelo da veruju da je voz zakopan devet metara ispod železničkog tunela u Valbžihu u Poljskoj.

Organizatori potrage za zlatnim vozom navode da je su nacisti iskoristili ratne zatvorenike da iskopaju mrežu tunela u blizini, a lokalno stanovništvo tvrdi su Nemci pokušali da sklone zlato kako se približavala Crvena armija, piše Dejli mejl.

Legenda kaže da je u vozu bilo zlata i dragulja u vrednosti od 250 miliona evra, koje su Nemci u povlačenju sakrili od Crvene armije, u poslednjim danima Drugog svetskog rata. Veruje se da je voz krenuo iz Vroclava i nestao na putu 1945. godine.

Sumnje su dodatno podstaknute samom mogućom lokacijom voza, koji bi trebalo da se nalazi blizu mreže tajnih tunela koje su iskopavali nacisti, od kojih se neki nalaze u blizini zamka Ksijaza, gde je prema legendi Treći rajh skladištio kradene dragocenosti.

Pjotr Koper i Andreas Rihter kažu da ovo nije samo puki lov na blago, već da veruju da je ovo mesto korišćeno za sakrivanje hiljade i hiljade tela prinudnih radnika.

Potraga za ovim misterioznim vozom je počela uprkos tvrdnji naučnika i profesora Januza Madeja da ne postoji dokaz da je nacistički voz postojao.

Ipak, portparol projekta kaže da će se iskopavanje nastaviti jer, kako kaže, voz nije igla u plastu sena, ako je tu, pronaći će ga.

– Čak i tunel da pronađemo smatraćemo to uspehom, jer voz može biti sakriven u njemu – zaključuje on.loading...