Frenklin Delano Ruzvelt, predsednik SAD, imao je više ljubavnica tokom braka sa suprugom Eleonor, a ona mu je to tolerisala. Njegova najpoznatija ljubavnica bila je devet godina mlađa Lusi Pejdž Merser s kojom je ljubavnu vezu održavao do kraja života.

Za nju je bio jako emotivno vezan, a veza je započela 1914. kad je Lusi (23) došla da radi kao sekretarica za njegovu suprugu Eleonor. Žena mu je za tu vezu saznala tek 1918. kada je pronašla poruke koje su ljubavnici razmenjivali.

Šokirana Eleonor nije mogla da veruje da je njen suprug tako nešto uradio. Njihova ljubavna priča počela je 15 godina ranije kad se uprkos protivljenju autoritativne majke, Frenklin odlučio vezati za sramežljivu i nežnu devojku iz ugledne njujorške aristokratske porodice.

Čuli ste za Moniku Levinski i Klintona, ali da znate da su i OVI PREDSEDNICI SAD imali ljubavnice?!

Oni su bili i daleki rođaci, a njegova majka Sara se jako protivila braku svog sina sa tom stidljivom devojkom običnog izgleda. Par se uprkos prigovorima venčao 1905. godine.

Svekrva je sve kontrolisala

Wikipedia

Kao svadbeni dar Sara je svom sinu jedincu i njegovoj mladoj ženi sagradila veliku kuću na Aper Ist Sajdu na Menhetnu, pa je sama uredila i namestila. Ono što mladi bračni par nije znao, kada je prihvatio njenu velikodušnu ponudu, jeste da je posesivna Sara Delano Ruzvelt kupila i kuću odmah do te, a koja je bila povezana vratima na svakom spratu.

Tako je u prvim godinama braka Eleonor živela u senci svoje svekrve koja je bukvalno upravljala njihovim životima. Ona je donosila sve odluke u vezi sa kućom i vaspitanjem njihove dece, a Eleonor nije imala pravo glasa. Frenklin i Eleonor u braku su dobili šestoro dece.

Životom bračnog para tako je dominirala Frenklinova majka, a on se nije mešao u vođenje kućnih poslova ili u vaspitanje dece.

Od svih ljudi koji su sedeli u Beloj kući ovaj čovek je bio verovatno NAJGORI PREDSEDNIK AMERIKE

Dugo je tokom njihovog braka Eleonor bila samo Frenklinova supruga, ali kad je saznala za njegovu vanbračnu aferu s Lusi, to je bila prelomna tačka. Od tog trenutka Eleonor je odlučila da počne da radi u svoju korist.

Počela je da deluje kao aktivistkinja, prvenstveno za prava žena, a potom i protiv rasne segregacije. Postala je članica Lige ženskih glasača i Ženske unije trgovačkih liga. Počinje politički da radi u Frenklinovu korist.

Obećao je vernost

Wikipedia

Htela je ona nakon saznanja da je muž vara da se razvede, hteo je to i Frenklin, ali se razvodu protivila Frenklinova majka. Ona je znala da bi to moglo da uništi Frenklinovu političku karijeru. Čak mu je zapretila da će mu uskratiti porodično bogatstvo, odnosno da će ga doslovno ostaviti bez dolara.

Frenklin je obećao Eleonor da s Lusi više neće komunicirati, ali to obećanje je prekršio. Zatražila je i da više nikad ne dele krevet. Tog dela dogovora se pridržavao.

Tajna služba je za Ruzveltovu ljubavnicu imala čak i kodno ime Gospođa Džonson. Postojanje ove veze podržavala je i njegova kćerka Ana, a to dokazuju pisma koje su njih dve razmenjivale.

Verovalo se da je ta veza prekinuta jer se Lusi 1920. godine udala za 30 godina starijeg bogataša udovca. Ali, ni brak ni obećanje da se više neće viđati s Frenklinom je nije sprečilo da to i dalje čini.

Možda će ga samo Tramp prestići! Evo ko je bio NAJBOGATIJI PREDSEDNIK AMERIKE

Ni kad je 1921. godine oboleo od dečije paralize i završio u invalidskim kolicima nije ga ostavila.

Par je pred kraj Ruzveltovog života bio toliko blizak, da je Lusi bila s njim u trenutku smrti 1945. Naime, tokom odmora u Varm Springsu Ruzvelt je doživio teško krvarenje u mozgu, pao je u komu, a ubrzo i preminuo 12. aprila 1945.

Deca su bila svesna očevih avantura

Ruzvelt
Wikipedia

Američka javnost je saznala za “nestašluke” omiljenog predsednika tek šezdesetih.

Njegov sin Eliot je jednom prilikom rekao da je njegov otac 20 godina održavao ljubavnu vezu i sa svojom sekretaricom Misi Le Hand, napisala je Grejs Tuli, predsednikova poslednja sekretarica, u svojim memoarima.

Drugi sin, Džejms, izjavio je da postoji realna mogućnost da ljubavni odnos postojao između njegovog oca i švedske princeze Marte kad je sa suprugom boravila u Beloj kući za vreme Drugog svetskog rata.

Bio je u vezi i sa svojom daljnjom rođakom Margaret “Dejzi”, kao i sa Doroti Šif koja je godinama radila za Njujork Tajms.