Preminuo Toma Akvinski, slavni italijanski filozof – 1274. godine

Toma Akvinski
Vikipedija

Toma Akvinski je živeo i pisao svoja dela u vreme razvijenog feudalizma. Taj period se odlikuje razvojem trgovine i novčane privrede, dostupnošću tekovina drugih naroda i opadanjem dominantnog uticaja katoličke crkve.

 

Akvinski je delovao u Parizu, Rimu i Napulju. Bio je najčuveniji klasični pobornik prirodne teologije. Za Akvinskog, teologija kao nauka o nužnom biću boga nadređena je filozofiji kao nauci o konačnom biću stvorenih stvari.

Toma Akvinski smatra Aristotela vrhuncem znanja u svim pitanjima spoznaje prirode (naziva ga jednostavno Filozof), a izvan njega ostaju samo pitanja o natprirodnim stvarima. Toma želi prilagoditi njegovu filozofiju kako bi ona bila primerena za objašnjenja istina objave i dogmi crkve. Izgradio je strog logički sistem primeren hrišćanskom tumačenju sveta. Tomin sistem predstavlja vrhunac skolastike.

On obnavlja jedinstvo uma i vere, znanja i objave, tvrdeći da istina ne može protivrečiti istini, istina uma ne može protivrečiti istini vere. Osnovao je tomističku školu filozofije. Isprva je njegovo učenje naišlo na optužbe, no kasnije su sve povučene – dominikanci ga prvo prihvataju za svog učitelja, a kasnije postaje i priznati učitelj Katoličke crkve. Tomizam je dugo vremena predstavljao primarni filozofski pristup Katoličke crkve.

Toma Akvinski je bio veliki poznavalac i poštovalac Aristotelovog učenja.

Smatrao je da je monarhija najbolji oblik državnog uređenja jer je najefikasnija, dok je tiranija najgora. Stoga je narodu priznavao mogućnost i pravo na pobunu protiv tiranije, pa i ubistvo tiranina (tiranicid). Pošto svetovna vlast može da se izopači, on je prednost dao duhovnoj, tj. crkvenoj vlasti.

Katolička crkva ga smatra svojim najvećim teologom, i jednim od trideset i tri doktora crkve. Mnoge institucije su nazvane po njemu. Kasnije je proglašen za svetitelja.

Ostali događaji na današnji dan:

1573. Potpisivanjem mira, u Carigradu, završen rat Otomanskog carstva i Mletačke republike, u kom su Turci preuzeli Kipar od Mletaka.

1765. Rođen francuski hemičar Žozef Nips, pionir fotografije. Usavršavajući litografiju od 1813. do 1820, prvi uspeo da fiksira sliku dobijenu u mračnoj komori pomoću posrebrene bakarne ploče prekrivene osetljivim slojem asfaltnog laka.

1793. Francuska revolucionarna skupština objavila rat Španiji.

1809. Umro francuski konstruktor balona Žan Pjer Fransoa Blanšar, koji je 1785. s Džonom Džefrisom prvi preleteo Lamanš balonom.

1814. Napoleonove trupe od 37.000 vojnika pobedile 90.000 Prusa pod komandom feldmaršala Blihera u bici kod Linjija u Francuskoj.

1850. Rođen čehoslovački državnik i filozof Tomaš Masarik, profesor Praškog univerziteta, borac za nezavisnost i prvi predsednik Čehoslovačke, od 1918. do 1935.

1876. Prvi razgovor telefonom obavili pronalazač telefona Aleksander Grejem Bel i njegov saradnik Votson.

1932. Umro francuski državnik Aristid Brijan, šest puta premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1926, začetnik ideje o ujedinjenoj Evropi.

1936. Ulaskom vojske u demilitarizovanu Rajnsku oblast Nemačka demonstrativno prekršila Versajski mirovni ugovor zaključen posle Prvog svetskog rata.

1945. Američke trupe u Drugom svetskom ratu zauzele strateški važan most preko Rajne kod Remagena u Nemačkoj.

1945. Potisnuvši japanske snage, u Drugom svetskom ratu, britanska 14. armija ušla u Mandalej, drugi po veličini grad u Burmi.

1945. Posle ostavke kraljevske vlade Josip Broz Tito formirao novu jugoslovensku vladu u koju su ušli i šef Demokratske stranke Milan Grol kao prvi potpredsednik i Ivan Šubašić kao ministar inostranih poslova.

1951. Verski fanatik ubio iranskog premijera Alija Razmaru u džamiji u Teheranu.

1983. U eksploziji gasa u rudniku uglja blizu turskog grada Eregli poginulo 96 rudara.

1989. Iran prekinuo diplomatske odnose s Velikom Britanijom zbog objavljivanja knjige britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija “Satanski stihovi”, u kojoj je islam, prema oceni iranskih verskih vođa, izvrgnut poruzi.

1994. Prilikom sletanja na aerodrom u Kigaliju oboren avion kojim su se predsednici Ruande i Burundija Habjariman i Ntjaramir vraćali sa mirovnih pregovora u Tanzaniji. Pogibija predsednika prekinula osmomesečno primirje izmedju plemena Hutu i Tutsi i izazvala nov talas nasilja.

1998. Italijanski vojni sud proglasio krivim bivšeg nemačkog SS-kapetana Eriha Pribkea za masakr u Adreatinskim pećinama u blizini Rima u Drugom svetskom ratu i osudio ga na doživotnu robiju.

1999. U 70. godini u Londonu umro američki filmski režiser Stenli Kjubrik. Tokom 46 godina karijere snimio oko 20 filmova među kojima su najpoznatiji “Staze slave”, “2001: Odiseja u svemiru”, “Paklena pomorandža”, “Doktor Strejndžlav” i “Beri Lindon”.

2002. Ariel Šaron postao premijer Izraela.