Američki History Channel pronašao je fotografiju za koju stručnjaci kažu da prikazuje ženskog pilota, te da je ista živa na ostrvu u Pacifiku koje je kontrolisala japanska vojska.

 

Prošlo je 80 godina otkako je avijatičarka Amelija Erhart nestala na letu iznad Pacifika, u pokušaju da postane prva žena koja je na taj način obišla svet. Iako je zvanično proglašena mrtvom 1939. godine, ostaci Erhartove kao i njenog navigatora Freda Nunana, nikada nisu pronađeni i njihova sudbina ostala je misterija do dana današnjeg.

Ipak, Amerikanci tvrde da imaju dokaze da je Amelija preživela pad aviona. Dokumentarac koji će biti prikazan na History Channelu sadrži i izjavu istražitelja Lesa Kinija koji je u Nacionalnom arhivu pronašao fotografiju koja je nekada bila označena kao strogo poverljiva tajna. Sudeći po natpisu, uslikana je 1937. godine, na Maršalovim ostrvima koja su tada bila pod kontrolom Japana. Na slici se vide dve osobe bele rase, za koje se tvrdi da mogu biti Nunan i Erhartova. Okruženi su lokalcima, na nekom doku. Muškarčev nos i obrisi kose liče na Nunana, a pantalone i kratka kosa na ženi i te kako podsećaju na čuveni stil Erhartove. Uz to, japanski ratni brod u pozadini vuče nešto za šta bi se moglo reći da je avion Amelije Erhart.

Decenijama su lokalci tvrdili da su videli pad Amelijinog aviona pre nego što su ona i Nunan odvedeni. Deca školskog uzrasta insistirala su na tome da su videli Erhartovu u zarobljeništvu. Njihova svedočenja dokumentovana su još 1980-ih godina. Tvorci ovog dokumentarnog filma smatraju da su Erhartova i Nunan bili zatočeni od strane Japanaca na Severnim Marjanskim ostrvima jer se sumnjalo da su špijuni. Uz to, smatra se da su tamo i preminuli.

Japanske vlasti ponovile su da nema dokaza da su ovo dvoje ljudi ikada bili u njihovom zatočeništvu.loading...