PRIJATELJSTVO IZNIKLO IZ TRAGEDIJE: Kako je naš pesnik zauvek promenio život jednog VELIKOG GRKA

Pre nekoliko dana, na Krfu je preminuo veliki grčki dramski pisac, reditelj, scenarista i kritičar Kostas Asimakopulos. Pojedina dela posvetio je Srbima u Velikom ratu. Predsednik Udruženja Srba na Krfu Željko Popović govori za RTS kako Milutin Bojić menja život grčkog pisca.

Pixabay

Kostas Asimakopulos, nagrađivani umetnik, nekada česti gost Beograda i veliki prijatelj Srba, jedan je od pionira uspostaljanja veze između srpske i grčke književnosti.

Ogromna je zaostavština Kostasa Asimakopulosa, napisao je mnogo knjiga, scenarija, a pojedina dela posvetio je Srbima u Velikom ratu.

Izuzetan primer je njegov roman “Ljubav na Krfu”, koji se smatra klasikom grčke književnosti. 

Željko Popović, predsednik Udruženja Srba na Krfu rekao je za RTS da je taj roman Asimakopulos napisao pre 40 godina.

Istakao je da Milutin Bojić menja život grčkog pisca, on spoznaje srpski narod, odatle crpi tu energiju i ljubav – istrgao je komad istorije iz Prvog svetskog rata i pretočio u roman.

Prema njegovim rečima, roman je isključivo zasnovan na istorijskim činjenicama.

Veliki pisac je tokom NATO bombardovanja bio u Srbiji kako bi bio uz prijateljski srpski narod – želeo je da bude deo stradanja srpskog naroda.

“Zadnjih godinu i po dana često sam se čuo sa njim. Zahvalio sam mu se za sve što je uradio za srpski naord. Rekao mi je da nije mogao da gleda bombardovanje preko TV-a i da je otišao u Gornji Milanovac gde je bio sa svojim prijateljima sve vreme bombardovanja“, ispričao je Popović.

Odgovarajući na pitanje kako se oseća “nad tom svetom vodom”, Popović kaže da je Milutin Bojić upalio sveću na dnu mora i da osećaj blizine svete vode utiče na sve koji žive i borave na Krfu.

Okrenemo se prema Vidu da vidimo da li smo dovoljni uradili za naše ostrvo”, ukazao je Popović.

Podvlači da je roman posvećen sudbini jednog naroda vrednog poštovanja.

“Mi ovde u na Krfu u Grčkoj i u Srbiji treba da budemo vredni tog poštvanja, moramo poštovati njih, moramo poštovati sebe da bi nas poštovali drugi”, zaključio je Željko Popović.