PRINCEZA NEMANJIĆA NEOBIČNOG IMENA I MISTERIOZNE SUDBINE: Niko se u istoriji Srbije ni pre ni posle NIJE ZVAO KAO ONA!

Carica Nemanjić
Wikipedia

Kralj Milutin bio je, današnjom terminologijom rečeno, "ženskaroš". Ženio se čak pet puta, a iz jedne od tih bračnih avantura ostala mu je ćerka neobičnog krštenog imena.

Kralj Milutin Nemanjić bio je jedan od najmoćnijih srednjovekovnih srpskih vladara. Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine, proširio je državu do, do tada, neslućenih granica, a važan je bio i međunarodni ugled koji je zemlja počela da uživa. Ipak, u privatnom životu, Milutina bi, današnjom termitologijom mogao da se okarakteriše kao “ženskaroš”. Ženio se čak pet puta i ostavio četvoro dece.

Iz jedne od tih bračnih avantura, Milutinu je ostala ćerka neobičnog krštenog imena – Carica.

Carica Nemanjić (ponegde se navodi i kao Zorica) je bila srpska princeza, ćerka kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad.

Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao, samo godinu dana, srpskom kralju je iz njega ostala ćerka. Njenu majku, rodom iz Mađarske, Milutin je vratio u domovinu, ali Carica je ostala na njegovom dvoru i odrastala je sa drugom kraljevom decom.

PRELEPA, GREŠNA I “ŠUGAVA” PRINCEZA: Došla je kao zalog mira, a postala PRVA PROTERANA VLADARKA SRBIJE

Caricu spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između braće Milutina i Dragutina Nemanjića.

Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između njegovog sina Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebao je da učvrsti savez između grofa i Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspehom.

Dete dato kao zalog mira: Ova kraljica imala je NAJGORU SUDBINU od svih srpskih vladarki

Šta je kasnije bilo sa princezom Caricom nije poznato. Negde je moguće pronaći podatke da se udavala dva puta. Prikazana je na freskama u Gračanici i Dečanima.