Prizori zbog kojih će istoričari zaplakati: Evo KAKO DANAS IZGLEDA DREVNA PALMIRA (FOTO)

Palmira
Beta

Drevni grad Palmira se nalazi u sirijskoj pustinji, oko 200 kilometara severoistočno od Damaska. Islamska država je tvrđavu osvojila 23. maja 2015. godine i od tada su se na ovom području vodile žestoke borbe. Snage lojalne predsedniku Sirije Bašaru el Asadu potpuno su preuzele grad iz ruku džihadista 27. marta. 2016. godine i evo šta su zatekle na terenu.

 

Palmira je antički grad u centralnom delu današnje Sirije, oko 200 kilometara severoistočno od Damaska. Nekada bio jedan od najbitnijih centara u regionu i važno je za raskrsnicu trgovačkih puteva zbog čega je nazivan i “Oazom u sirijskoj pustinji“ i “Biserom pustinje“. 

Poznat je kao grad bogate istorije i vrlo očuvanih antičkih građevina iz različitih istorijskih perioda. Upravo zbog toga je Palmira bila jedna od najposećenijih turističkih destinacija Sirije i nalazi se na listi svetske baštine organizacije Unesko. 

Džihadisti su uništili dobar deo tog kulturnog blaga Palmire – zidine su razrušene, muzej u kojem su se nalazile znamenitosti potpuno je opljačkan, a drevne statue su razlupane. Istoričari navode da je reč o šteti koju je nemoguće izmeriti.

Palmira nekada:

Palmira sada:

Ipak, Palmira nije potpuno sravnjena sa zemljom, a nekim čudom, glavni simbol grada – velelepni stubovi i dalje stoje.

Evo šta su sirijske snage lojalne predsedniku Sirije Bašaru el Asadu zatekle kada su ušle u Palmiru:

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!