Prvi predsednik komunističke Kine ostavio je traga u svetskoj istoriji, ali se o njegovom privatnom životu malo toga zna.

 

Mao Cedung bio je heroj mnogih, ali je ujedno, sudeći po statistikama, pobio više nevinih ljudi nego bilo koja druga istorijska ličnost. Iza zatvorenih vrata, Mao nije bio tako savršen. Što mu je gore bilo zdravstveno stanje, to su njegove navike postajale neobičnije.

Seks sa devojčicama ga je podmlađivao?

Mao Cedung nikada nije prao zube, već je govorio kako ih čisti čajem.

Tigar nikada ne pere zube, pa su mu oštri – govorio je predsednik Kine.

Cedung je bio sterilan, stario je i njegov organizam se raspadao, pa je odlučio da mladost povrati spavajući sa što više žena. Pravdao je to tvrdeći da “vode jina osvežavaju nejgov jang”, što je zapravo samo fin način da kaže da mnoštvo žena u krevetu čini da se on oseća muževnije. Imao je poseban krevet čija je jedna strana bila izdignuta 10 centimetara, a devojke koje su dolazile da spavaju sa predsednikom morale su najpre da pročitaju uputstvo jer Cedung nije voleo amatere. Mnoge žene su dobijale seksualno prenosive bolesti posle toga, ali su to smatrale izuzetnom čašću.

 

Devojke koje su spavale sa Mao Cedungom bile su izuzetno mlade – čak nelegalno mlade. Naime, imao je 69 godina kada je započeo aferu sa jednom 14-godišnjom devojčicom. Njeno ime bilo je Čen, bila je članica trupe koja je zabavljala vojsku i ona je pevala i igrala za Maoa koji je birao devojke i slao ih u spavaću sobu “da mu skuvaju čaj”. Pet godina je trajala ta afera, iako su Čenini roditelji bili besni – ali nisu smeli da se žale. Međutim, Maova žena je postala ljubomorna pa je morao da je otera iz svog života, ali joj je uredio da se uda za jednog čoveka kako bi bio siguran da je dobro.

Kineski predsednik nije “verovao” u toalete, govorio je da smrad tih prostorija ranjava mozak. Zato je, kad god bi osetio potrebu, išao u šumu. Za njim je išao njegov telohranitelj Li Jinkvao koji je nosio lopatu i kopao rupu u koju bi se Mao olakšao. Međutim, to je umelo da potraje pošto je Cedung ceo život patio od zatvora. Ostalo je zabeleženo i da je njegova treća supruga, He Zižen, često morala da ga klistira.

Kako su “zaratile” Rusija i Kina – oko toaleta i plivanja

Kada je Mao posetio Moskvu 1949. godine, nije bio dočekan kako je očekivao. Staljin ga je zaključao u hotelsku sobu i bombardovao hranom. Cedung je besneo urlajući da nije došao u Moskvu da bi samo jeo i išao u toalet – ali baš tu se prevario. Staljin je naredio da se Maov toalet modifikuje i naučnici su potom analizirali Cedungove fekalije.

Bio je strastveni plivač i kažu, ako je za verovati njegovim ministrima propagande, da je bio najbolji na svetu. Imao je sedamdeset godina kada je preplivao reku Jangce. Tada je kineska štampa objavila da je preplivao 15 kilometara za 65 minuta.

Ovakav prijem Cedung je zapamtio i osvetio se kada je 1958. godine Nikita Hruščov došao u posetu Kini. Tada je Mao insistirao da se sretnu u bazenu iako je znao da Hruščov ne ume da pliva. Naterao ga je da stoji u dečijem delu bazena, a potom i da nosi dečije mišiće i da “pliva kao kuče”. To je prouzrokovalo ozbiljno narušavanje diplomatskih odnosa ove dve zemlje.

 

Mao Cedung i Nikita Hruščov, foto: Wikipedia