PROROČKE REČI DEČJEG JUNAKA: Branko Kockica objašnjava kako će se dogoditi RASPAD SFRJ

Branko Kockica
Printscreen

Čak je i političkim analitičarima i istraživačima danas teško da objasne fenomen 'stare' Jugoslavije. Ipak, pogledajte kako je to nekada radio čuveni Branko Kockica.

 

“Kocka, kocka, kockica” je legendarna emisija obrazovnog programa Televizije Beograd sa Brankom Milićevićem – Brankom”Kockicom” u ulozi vaspitača koji decu uči i objašnjava im svet oko njih.

Snimljeno je više od 250 epizoda. Serija je bila popularna u svim delovima SFRJ, emitovana je od 1974. do 1993. godine i ponovo 2004. U međuvremenu, odrasle su generacije dece, a SFRJ se raspala.

Evo kako je čuveni Branko objašnjavao deci zemlju u kojoj su živeli:

Sa stanovišta događaja koji su usledili skoro proročki zvuče Kockicine reči da “složnu braću niko ne može da slomi”. I još da “ako nas zavade, onda mogu da nas skrckaju kao od šale”.

– Mi smo mala, siromašna zemlja i moramo biti zajedno jer neka jaka, ekonomski silna zemlja može da nas pregazi, da nas zgromi, da nas slomi – objašnjavao je Branko okupljenoj deci slikovito koristeći već poznatu metaforu usamljenog štapa i štapa u snopu.

Ironično, upravo su ta deca, samo koju deceniju kasnije, dorasla da vide raspad Jugoslavije i krvavi rat koji je usledio.loading...