Svašta su vojnici radili tokom raznih ratova, u nameri da spasu sebe, svoje saborce i narod, ali i da eliminišu neprijatelja. Slavne vojne strategije koje se danas uče stare su i po nekoliko vekova, ali ne smemo da zaboravimo "male" heroje.

 

Nije potrebno objašnjavati zašto se kaže da je Drugi svetski rat bio najkrvaviji konflikt na svetu, uzevši u obzir da nikada u istoriji sveta nije zabeležen toliki broj stradalih – kako civila, tako ni vojnika. Stotine hiljada knjiga ispisane su na temu stradanja, a još više njih govori o ličnim borbama vojnika koji su ovaj rat preživeli.

Zaista, čuli smo za brojne velike bitke i borbe, za glavne vojskovođe i heroje, ali retko kad se pominju “mali” heroji. Oni koji su počinili takva čuda da je i danas u njih teško poverovati.

Jedan od njih je i Oven Džon Bedžet, rođen 1920. godine u Teksasu. Sa navršenom 21 godinom života, posle koledža, otišao je da radi na Vol Stritu, ali već sledeće godine priključio se američkim vazdušnim snagama.

Bio je izuzetno studiozan čovek, želevši da zna sve o onome čime treba da se bavi, pa je tako za samo pet meseci završio pilotsku obuku. Poslat je u Burmu, gde je leteo na avionu B-24 Liberator.

Bedžet je sa svojom posadom poslat u misiju 31. marta 1943. godine, da uništi most koji je imao veliku stratešku važnost. Na putu ka meti susreo ih je japanski avion i otvorio vatru na njih. Bedžetov avion bio je toliko izrešetan da su vojnici morali da se katapultiraju.

Japanskom pilotu nije bilo dovoljno to što je oborio američki avion, već je počeo da puca i na katapultirane vojnike u vazduhu. Kružio je i pucao, ubivši dvojicu iz Ovenove posade. Videši to, Bedžet je učinio jedinu logičnu stvar koje se setio – pravio se da je mrtav.

Ipak, Japanac nije bio ubeđen da je američki pilot ubijen, pa je približio avion kako bi pokušao da vidi da li je oklembešeno telo koje se spuštalo padobranom odista beživotno. Japanac je otvorio poklopac kokpita kako bi bolje video i u tom trenutku Bedžet je izvukao pištolj i upucao neprijatelja pravo u glavu.

Poslednja stvar koju je video spuštajući se na tlo bio je japanski avion koji pada i gori. Kada se dočekao na tlo, on i preživeli članovi njegove posade bili su uhvaćeni i odvedeni u logor u kojem su proveli vreme do kraja rata.

Do dana današnjeg, Bedžet ostaje upamćen kao jedina osoba koja je uspela da obori japanski lovac Micubiši A6M – pištoljem, praveći se da je mrtav.