PRVA SRPSKA KRALJICA: Ni bližnji nisu razumeli zašto se udaje u “varvare”, a Srbi su je darovali NAJLEPŠOM FRESKOM

Ana Dandolo
Dnevno.rs/Kolaž

Uplovila je u Srbiju, sa biserima u kosi, dočekana belim golubovima, iako ni njeni najbliži nisu razumeli zašto bi se udala u "varvare".

 

Ana Dandolo, ćerka vicedužda Ranijera i unuka slavnog i moćnog mletačkog dužda Enrika, u istoriju je ušla kao prva srpska kraljica. Bila je supruga kralja Stefana Prvovenčanog i majka budućeg kralja Stefana Uroša I.

Kada su krstaši srušili Vizantijsko carstvo, srpski vladar Stefan zatražio je podršku zapada i našao ju je kod Mlečana. Tako se 1216/1217. godine oženio lepom Anom, sa kojom je imao dvojicu sinova – Uroša i Predislava.

Na njen nagovor, gospodar Raške i Srbije odrekao se šizme, pa je mletački dužd Andrija Dandolo zabeležio sledeće reči:

Stefan, gospodar Raške i Srbije, koji se nazivao veliki župan, čim unuku pokojnog dužda Henrika Dandola beše uzeo za ženu, pošto se na nagovor žene odrekao šizme, preko poslanika od pape je dobio da bude ukrašen kraljevskim naslovom, i preko legata kardinala radi toga poslatog, zajedno sa ženom je krunisan.

Nemanjici

A post shared by Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) on

Prelepa Venecijanka nadživela je svog supruga skoro četiri decenije. Njena smrt prikazana je na fresci u crkvi Svete Trojice u manastiru Sopoćani, gde je i sahranjena, a kako se smatra da je freska nastala između 1263. i 1268. godine, može da se zaključi da je Ana Dandolo nadživela Stefana Prvovenčanog, koji je preminuo 24. septembra 1227. godine.

Mnogi smatraju da je Smrt kraljice Ane Dandolo jedna od lepših fresaka u našoj zemlji.

Kraljica je na odru, u trenutku kada anđeo prihvata njenu dušu. Na uzglavlju su Isus Hristos i Bogorodica, dok je oko odra okupljen srpski dvor. Njen sin, kralj Uroš I prikazan je u vladarskoj odeždi sa krunom na glavi, a iza njega su prinčevi Dragutin i Milutin, kao i princeza Brnča, dok joj snaja, kraljica Jelena, ljubi levu ruku. Na fresci se vidi i drugi sin Ane Dandolo – arhiepiskop Sava II.

Potomci kralja Stefana Prvovenčanog i kraljice Ane rado su isticali zajedničko poreklo sa mletačkim duždevima. Čak se i car Dušan u jednom pismu 1345. godine obraća duždu Andriji Dandolu kao “predragom rođaku”.

Zato ne smemo ni da sumnjamo da je doprinos mletačke lepotice bio veliki, te da su se zbog braka Stefana i Ane srpska i mletačka porodica međusobno veoma uvažavale.