Kanadski premijer Džastin Trudo pre dva dana se u ime svoje zemlje zvanično izvinio zbog odbijanja broda punog jevrejskih izbeglica koje su 1939. godine pokušale da pobegnu iz nacističke Nemačke.

Na brodu “Sent Luis” bilo je 907 nemačkih Jevreja koji su bežali od nacista, a dozvolu da pristane u njihove luke nisu mu dali ni SAD ni Kuba.

Wikipedia

Lider nemačkih nacista Adolf Hitler “posmatrao je kako im odbijamo zahteve za vize, ignorišemo njihova pisma i zabranjujemo im ulaz”, rekao je Trudo u parlamentu.

– Gotovo je nesumnjivo da je naše ćutanje dozvolilo nacistima da iznesu svoje ‘konačno rešenje’ takozvanog jevrejskog problema – kazao je Trudo.

ČULI STE ZA KRISTALNU NOĆ?! Evo zbog čega je ona Hitleru bila JEZIVO VAŽNA i zašto je u Nemačkoj VIŠE NIKO TAKO NE ZOVE

Wikipedia

U predvorju Drugog svetskog rata i Holokausta koji je usledio, kanadska vlada je oštro ograničila ulazak Jevreja u zemlju. Od 1933. do 1945. primljeno je svega oko 5.000 jevrejskih izbeglica.

Brod “Sent Luis” stigao je u Kanadu više od šest meseci posle Kristalne noći, kada su nacisti napali jevrejske domove i prodavnice, spalili 250 sinagoga i ubili najmanje 91 osobu.

– Dozvolili smo da antisemitizam dobije uporište u našim zajednicama i postane naša zvanična politika. Iskazati takvu mržnju i ravnodušnost prema izbeglicama značilo je podeliti moralnu odgovornost za njihovu smrt – dodao je kanadski premijer ističući da su tadašnji poslanici koristili kanadske zakone kao masku za antisemitizam.

Jevrejka koja je “NESTALA”: Preživela je rat nacistima pred nosom, krijući se na NAJOČIGLEDNIJEM MESTU

Wikipedia

Kapetan “Sent Luis-a”, Nemac Gustav Šroder, zakleo se putnicima da će im pronaći “sigurnu luku”. Nemajući gde da ode, čak je razradio plan da potopi brod u blizini birtanske obale kako bi ta zemlja onda morala da prihvati putnike kao izbeglice.

Međutim, pre nego što je to stigao da sprovede u delo, evropske države su se dogovorile da prihvate Jevreje. Najveći broj ih je otišao u Britaniju, a zatim u Belgiju, Holandiju i Francusku.

ISTORIJA SE PONAVLJA? Da Amerikanci nisu zatvorili granice za izbeglice ANA FRANK bi PREŽIVELA

Ono što nisu znali je da, uskoro, ni tu neće biti sigurni od Hitlera i njegovih nacista… Više od 250 putnika sa “Sent Luis-a” kasnije je stradalo u Holokaustu.loading...