Rečenica koja je PROMENILA SRPSKU ISTORIJU: Krajem 19. veka kralj Milan je potpisao ovakvu odluku

Srpsko-bugarski rat
Wikipedia

Srpsko-bugarski rat sigurno nije jedan od najsvetlijih primera sukoba koje je Srbija vodila u svojoj dugoj i burnoj istoriji. Ipak, osim što je upamćen kao veliki poraz naše vojske, kraj rata je pratila još jedna zanimljivost.

 

Srpsko-bugarski rat je izbio 14. novembra 1885. godine jer se Srbija protivila ujedinjenju Bugarske koje je bilo u suprotnosti sa odlukama Berlinskog kongresa. Sukob je trajao samo 14 dana i okončan je porazom Srbije, a čitav rat je ušao u istoriju kao jedan od najkraćih.

Ipak, Srpsko-bugarski rat pratila je još jedna zanimljivost. Bio je to sukob nakon koga je potpisan najkraći mirovni sporazum u istoriji.

 

Čitav tekst mira je na predlog kraljevine Srbije stao u jednu rečenicu: “Mir koji je prekinut između Kraljevine Srbije i Kneževine Bugarske 2. novembra 1885. povraća se od dana izmena ratifikacija ovog ugovora, koja će biti u Bukureštu”.

Mir je zaključen u Bukureštu 17. februara 1886. godine, a Srbija je sutradan započela demobilizaciju. Srpsko-bugarski rat je doneo znatne gubitke i jednoj i drugoj strani, ali nije uticao na teritorijalne promene.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!