Borislav V. Pekić jedan je od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista, akademik i jedan od trinaest intelektualaca koji su obnovili rad Demokratske stranke.

 

Pekić  je romansijer sa izrazitim smislom za suptilno nijansiranje, psihološku i društvenu analizu, prožetu ironičnim odnosom prema svetu.

Zbog pripadnosti ilegalnoj organizaciji “Savez demokratske omladine Jugoslavije” posle Drugog svetskog rata, proveo je nekoliko godina na robiji. Jedan je od osnivača obnovljene Demokratske stranke 1989. godine.

Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman Hodočašće Aresenija Njegovana iz 1970. godine.

Dela: Vreme čuda, Hodočašće Arsenija Njegovana, Uspenje i sunovrat Ikara Gulbekijana, Kako upokojiti vampira, Zlatno runo, Atlantida, Novi Jerusalim, Argonauti, Pisma iz tuđine, Godine koje su pojeli skakavci, Besnilo, drame Kako zabaviti gospodina Martina, Na ludom belom kamenu, scenario za film Dan četrnaesti.

Umro je u Londonu, 2. jula 1992. godine.

Ostali događaji na današnji dan:

1536. Francuski kralj Fransoa I ušao u savez s turskim sultanom Sulejmanom I da bi se suprotstavio Habsburgovcima.

1746. Rođen poljski nacionalni junak Tadeuš Košćuško, borac protiv podele Poljske i vođa ustanka protiv Rusa 1794. Učestvovao u Američkom ratu za nezavisnost 1776. i bio ađutant Džordža Vašingtona.

1783. Velika Britanija u Parizu potpisala sporazum o priznanju SAD, čime je okončan osmogodišnji britansko-američki rat, poznat kao Američki rat za nezavisnost.

1789. Za prvog predsednika SAD izabran Džordž Vašington, koji je u ratu za nezavisnost od Velike Britanije komandovao vojskom kolonista. Bio predsednik 8 godina, povukao se iz politike 1797. odbivši da se treći put kandiduje za šefa države.

1897. Rođen nemački političar i ekonomista Ludvig Erhard, zapadnonemački kancelar od 1963. do 1966, pobornik neoliberalne ekonomije i glavni tvorac nemačkog “privrednog čuda”.

1900. Rođen  francuski pisac Žak Prever, “pesnik ljubavi, prijateljstva i sreće”, autor čuvene “Barbare”, veoma popularan među mladima pedesetih godina XX veka. Poznat i po scenarijima za filmove Marsela Karnea “Obala u magli”, “Hotel Sever”, “Deca raja”, “Ljubavnici iz Verone”.

1901. Umro srpski političar, novinar i pisac Svetozar Miletić, vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austro-Ugarskoj. Bio gradonačelnik Novog Sada i predvodnik liberalne struje na Blagoveštenskom saboru. Pokrenuo list “Zastava”, vodeće glasilo vojvođanskih Srba.

1904. Japanska ratna mornarica blokirala rusku dalekoistočnu luku Port Artur, što je označilo početak rusko-japanskog rata.

1938. Adolf Hitler preuzeo resor ministra rata Nemačke, za šefa diplomatije imenovao Joakima fon Ribentropa.

1945. U Jalti na Krimu sastali se britanski premijer Čerčil, predsednik SAD Ruzvelt i sovjetski lider Staljin da bi se dogovorili o akcijama za završetak Drugog svetskog rata i planovima u posleratnom periodu. Smatra se da je na toj konferenciji dogovorena podela “sfera uticaja” tadašnjih svetskih sila, što je kasnije dovelo do hladnog rata komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada.

1946. Bivši predsednik srpske vlade, general Milan Nedić, izvršio samoubistvo tokom istražnog postupka. Bio optužen za izdaju i ratne zločine u okupiranoj Srbiji u Drugom svetskom ratu.

1961. U Angoli počeo ustanak protiv portugalske kolonijalne vlasti. Oslobodilački rat okončan 1974, u oktobru 1975. Angola stekla nezavisnost.

1966. Prilikom pada japanskog putničkog aviona “boing 727” u Tokijski zaliv poginula 133 putnika i člana posade.

1972. Velika Britanija i 9 drugih zemalja priznale Istočni Pakistan kao nezavisnu državu Bangladeš.

1974. Grenada stekla nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta.

1976. U Gvatemali u zemljotresu poginulo 23.000 ljudi, milion i po ostalo bez domova.

1976. Glavni grad Mozambika Lorenso Markeš preimenovan u Maputo.

1980. Umro srpski slikar Stojan Aralica, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od vodećih umetnika srpskog slikarstva XX veka.

1989. U oružanoj pobuni oboren diktator Paragvaja Alfredo Štresner, koji je vladao 35 godina. U pobuni poginulo više od 300 ljudi, uglavnom vojnika. Novi predsednik Paragvaja postao general Andres Rodriges.

1990. U terorističkom napadu na autobus sa izraelskim turistima u Egiptu poginulo 9 turista i 2 egipatska policajca, 20 osoba ranjeno.

1994. Tokom bosanskog rata u sarajevskom predgrađu Dobrinja 9 ljudi poginulo i 15 ranjeno od artiljerijske granate. Među nastradalima, koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć, bilo i troje dece.

1997. U snažnoj oluji sudarila se 2 vojna izraelska transportna helikoptera tipa “CH-53 Sikorski” koja su prevozila elitne jedinice. Poginula 73 vojnika.

1998. U zemljotresu koji je pogodio oblast Rustaka u severnoj avganistanskoj provinciji Tahar poginulo najmanje 4.500 ljudi.

2000. Formiranje nove austrijske koalicione vlade sa ekstremno desničarskom Slobodarskom strankom Jerga Hajdera izazvalo proteste u Beču i drugim mestima u Austriji. Izraelski ambasador napustio Beč, Evropska unija uvela političke sankcije Austriji.loading...