Rođen Klark Gejbl, slavni američki filmski glumac – 1901. godine

Klark Gejbl
Wikipedia

Na današnji dan 1901. godine rođen je slavni holivudski glumac i zavodnik Klark Gejbl.

 

Klark Gejbl je bio američki filmski glumac, rođen 1. februara 1901. godine u Kadizu, a preminuo je 16. novembra 1960. godine u Los Anđelesu.

Godine 1928 debitovao je na Brodveju. U Holivud je otišao 1930. MGM ga je prvo odbio a potom primio i već prve godine počeo je da igra glavne romantične uloge. Proslavio se filmom Dogodilo se jedne noći koji je dobio Oskara 1934. Njegov bezbrižni šarm i posebna muževnost dopadali su se i muškarcima i ženama. Postao je poznat kao Kralj. Iz sedamdesetak filmova koje je snimio izdvajaju se Pobuna na brodu Baunti(1935), San Francisko (1936), Saratoga (1937).

Najpoznatiji film mu je klasik Prohujalo s vihorom (1939). Nakon smrti njegove treće supruge, Kerol Lombard, razočarao se u filmsku industriju. Zatim je stupio u Ratno vazduhoplovstvo SAD. Učestvovao je u ratnim bombarderskim misijama za šta je odlikovan Letačkim krstom i Vazduhoplovnom medaljom.

Posle rata vratio se u Holivud i glumio u filmovima Sitničari (1947), Mogambo(1953) i Neprilagođeni (1961).

Ostali događaji na današnji dan:

1650 – U Stokholmu, gde je boravio na poziv kraljice Kristine, umro je francuski filozof, matematičar fizičar Rene Dekart. Odbacivši svaku dogmu ili doktrinarnost učenja, Dekart je četiri osnovna pravila mišljenja izneo u čuvenom delu “Rasprava o metodi”. Smatra se začetnikom moderne filozofije racionalizma.

1748 – Ukazom carice Marije Terezije, Novi Sad je dobio status slobodnog kraljevskog grada u okviru austrijske monarhije. Taj dan proglašen je za Dan grada kada je lokalnu vlast 1996. godine u Novom Sadu osvojila opoziciona koalicija “Zajedno”.

1793 – Revolucionarna Francuska je, nepune dve sedmice posle pogubljenja kralja Luja XVI, objavila rat Velikoj Britaniji i Holandiji.

1840 – U američkom gradu Baltimor je otvoren prvi stomatološki fakultet u svetu.

1893 – Tomas Edison je u Vest Orindžu u Nju Džersiju otvorio prvi filmski studio u svetu.

1896 – Podstaknuti pobunom u Grčkoj, stanovnici ostrva Krit počeli su ustanak protiv turske vlasti. Uz intervenciju evropskih sila, Krit je 1898. dobio autonomiju, a 1912. pripojen je Grčkoj.

1901 – U Beogradu je izašao prvi broj Srpskog književnog glasnika, časopisa za književnost. Prvi urednik je bio Bogdan Popović, jedan od najpoznatijih književnih kritičara i teoretičara tog doba.

1908 – U Lisabonu su ubijeni portugalski kralj Karlos I i njegov sin, princ prestolonaslednik. Atentat su izvršile pristalice republikanaca.

1918 – Topovskim pucnjem sa admiralskog broda “Sankt Georg” označen je početak pobune oko 6.000 mornara u austrougarskoj ratnoj floti u Boki Kotorskoj. Pobuna je ugušena 3. februara, uhapšeno je 800 mornara i podoficira, a pred preki sud u Kotoru izvedeno je 40, od kojih su četvorica osuđena na smrt i potom streljani. Veliki broj oslobođen je nakon suđenja u septembru, a krivični postupak protiv ostalih prekinut je slomom Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu.

1924 – Prva laburistička vlada Velike Britanije priznala je SSSR, što je znatno doprinelo smanjenju diplomatske izolacije prve socijalističke zemlje u svetu.

1942 – Vođa norveških nacista Vidkun Kvisling postao je u okupiranoj Norveškoj u Drugom svetskom ratu predsednik marionetske vlade.

1946 – Norveški diplomata Trigve Li izabran je za prvog generalnog sekretara UN.

1946 – Mađarska je proglašena republikom, s predsednikom Zoltanom Tildijem i premijerom Ferencom Nađom.

1966 – Umro je američki filmski glumac i režiser Baster Kiton, jedan od najpoznatijih komičara nemog filma.

1974 – U požaru koji je zahvatio novoizgrađeni soliter u brazilskom gradu Sao Paolo poginulo je više od 220 ljudi.

1979 – Iranski verski vođa ajatotah Ruholah Homeini vratio se u zemlju iz Pariza posle 15 godina izgnanstva, koje je proveo uglavnom u Iraku. Time je nastupila nova faza islamske revolucije kojom je u Iranu uspostavljena islamska teokratska država.

1991 – U zemljotresu koji je pogodio pogranične oblasti Avganistana i Pakistana poginulo je više od 1.200 ljudi.

1992 – Predsednici SAD i Rusije DŽordž Buš i Boris Jeljcin potpisali su u Kejmp Dejvidu deklaraciju o prestanku neprijateljstava dve zemlje, cime je formalno završen “hladni rat”.

1995 – Poplave u Holandiji su naterale oko 250.000 ljudi da napuste domove, što je bio najveći egzodus u istoriji te zemlje.

1996 – Predsednik Žak Širak objavio je da je Francuska okončala nuklearne probe “jednom zauvek”.

2000 – Zbog učestalih napada naoružanih Albanaca na policijske i druge objekte, srpske vlasti su pojačale prisustvo snaga bezbednosti i Vojske Jugoslavije na jugu Srbije u regionu opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u kojima Albanci čine većinu stanovništva.

2002 – Na suđenju u Rijeci za ratne zločine počinjene nad Srbima 1991-92, bivši načelnik policije iz Gospića Ivan Dasović potvrdio je da je tadašnji politički vrh Hrvatske znao za ubistva Srba u Gospiću.

2003 – U nesreći Spejs šatl “Kolumbija” koji se zapalio i raspao na visini od oko 60 kilometara iznad Teksasa (SAD) poginulo je svih sedam astronauta.

2004 – U dvostrukom samoubilačkom napadu u Erbilu, na severu Iraka, na kancelarije dve glavne kurdske frakcije: Patriotske unije Kurdistana i Demokratske partije Kurdistana, poginulo je najmanje 117 osoba, među kojima i guverner Erbila Akram Mintik.

2004 – Najmanje 251 muslimanski vernik poginulo je u jurnjavi tokom godišnjeg hadžiluka u Mini, u blizini Meke, u Saudijskoj Arabiji.

2007 – Umro je Đan Karlo Menoti slavni kompozitor i osnivač festivala “Dva sveta” u gradu Spoleto u italijanskoj provinciji Umbrija 1957. godine, a kasnije i festival “Spoleto SAD” u Čarlstonu u Južnoj Karolini, potom u Melburnu u Australiji. Dobitnik je dve Pulicerove nagrade za muziku: za operu “Konzul” i za operu “Svetac iz Bliker ulice”.