Rođen slavni italijanski kompozitor Đoakino Rosini – 1792. godine

Rosini
Wikipedia

Đoakino Antonio Rosini je bio italijanski kompozitor koji se smatra jednim od muzičkih velikana 19. veka.

 

Đoakino Antonio Rosini posebno je poznat po operama (napisao ih je 39), od kojih su najčuvenije: „Seviljski berberin“, „Viljem Tel“, „Pepeljuga“, „Italijanka u Alžiru“ i „Otelo“.

Muzički je obogatio tradicionalnu italijansku komičnu operu i značajno uticao na nekoliko generacija kompozitora među kojima su Belini i Verdi.

Pisao je još kantate, kamernu i duhovnu muziku, gde su mu najpoznatija dela s kraja karijere: Stabat Mater i Petite Messe Solennelle.

Ostali događaji na današnji dan:
1093. Tokom petog bezuspešnog pokušaja da pokori Englesku umro škotski kralj Malkolm III. Na vlast došao 1057, pošto je pobedio i ubio kralja Makbeta kako bi osvetio oca, kralja Dankana I, kog je Makbet ubio 1040.

1782. Rođen Esajas Tegner, jedan od najvećih švedskih pesnika.

1871. Rođen Vladislav Ribnikar, osnivač lista Politika, 1904, njen prvi direktor i glavni urednik. Jedan od osnivača TANJUG-a i prvi direktor te agencije, 1943. Ministar prosvete FNRJ 1945. i predsednik Komiteta za kulturu i umetnost 1946.

1912. Rođen francuski pisac rumunskog porekla Ežen Jonesko. Antidramom se suprotstavio klasičnom pozorištu, odbacivši svaku akciju, uzročnu povezanost i tradicionalne šeme klasičnih dramskih dela.

1941. Prvi britanski nosač aviona Ark rojal pogođen u II svetskom ratu nemačkim torpedom blizu Gibraltara. Narednog dana potonuo.

1942. Počela odlučujuća vazdušno-pomorska bitka japanskih i američkih trupa kod Gvadalkanala, u Tihom okeanu. U trodnevnim borbama obe strane pretrpele velike gubitke u brodovima, ali su strateški uspeh postigli Amerikanci.

1944. Partizanske jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile Skoplje u II svetskom ratu.

1945. Francuski general Šarl de Gol izabran glasovima svih 555 poslanika za predsednika privremene vlade, posle čega je formirao koalicioni kabinet u koji je ušlo i pet komunista.

1965. Umro srpski arheolog Vladimir Petković, profesor Beogradskog univerziteta, upravnik Narodnog muzeja u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti, stručnjak za srpsku srednjevekovnu umetnost. Rukovodio otkopavanjima Stobija i Caričinog grada.

1970. Hafez al Asad vojnim udarom pruzeo vlast u Siriji.

1974. Umro italijanski filmski režiser i glumac Vitorio de Sika. Jedan od tvoraca neorealizma.

1975. Svetska zdravstvena organizacija objavila da su u Aziji, prvi put u istoriji, iskorenjene velike boginje.

1980. Američki svemirski brod Vojadžer I poslao prve snimke Saturna napravljene iz blizine.

1985. U erupciji vulkana Nevado del Ruis u centralnoj Kolumbiji razoren grad Armero. Poginulo 25.000 ljudi.

1994. Šveđani na referendumu, s 52,2 odsto glasova, odlučili da se njihova zemlja priključi Evropskoj uniji.

1999. U zemljotresu u Turskoj poginulo više od 450 ljudi, oko 2.500 povređeno.

2000. Predsednik Filipina Džozef Estrada optužen za korupciju. Pod pritiskom protesta građana i vojske 20. januara 2002. povukao se sa vlasti, a 16. aprila predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije.

2001. Borci antitalibanske Severne alijanse ušli u glavni grad Avganistana Kabul.

2001. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio bosanske Srbe Duška Sikiricu, Damira Došena i Dragana Kolundžiju na zatvorske kazne od 15, pet i tri godine zatvora za zločine protiv čovečnosti nad muslimanskim civilima 1992. u logoru Keraterm u Prijedoru.