Rođen turski sultan Osman III – 1699. godine

Osman III
Wikipedia

Na današnji dan 1699. godine rođen je turski sultan Osman III. Zanimljivo je da mu je majka bila srpskog porekla. Navodno joj je rođeno ime bilo Marija, a na sultanovom dvoru imala je ime Šehsuvar.

 

Osman III postao je sultan 1754. godine. Kad je zavladao, njegova majka Marija (Šehsuvar) je dobila položaj Valide Sultan – svojevrsne „kraljice majke”, koji joj je zapravo davao vrhovnu vlast nad ženskim delom sultanovog dvora (haremom).

Sultan Osman III imao je navodno odbojnost prema ženama, jer je dugi deo života proveo zatvoren u tzv. „kavezu” (“kafes”) – delu harema u kojem su vladajući sultani držali svoju mlađu braća u kućnom pritvoru, kako ovi ne bi predstavljali pretnju njihovoj vlasti.

Za vreme njegove vladavine nije došlo kako do spoljašnjih tako niti do unutrašnjih političkih konflikata.

Osman III je voleo da se u javnosti kreće preobučen, kako bi saznao mišljenje naroda.

Osman III. umro je u carskoj palači Topkapi u Istambulu, nakon nepune tri godine vladanja. Naslijedio ga je njegov bratić kao sultan Mustafa III.

Ostali događaji na današnji dan:

1492. Španija pod kraljem Ferdinandom Aragonskim preuzela grad Granadu od Mavara, poslednje mavarsko uporište na Pirinejskom poluostrvu.
1799. Trupe francuskog generala Napoleona Bonaparte ušle u Siriju.
1837. Rođen ruski kompozitor, pijanista i dirigent Milij Balakirjev, pokretač i idejni vođa kompozitorske grupe “Balakirjevljev kružok” ili “Velika petorica”, koju su još činili Kjuj, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin. U muzička dela unosio elemente ruskog i orijentalnog folklora.
1839. Francuski pronalazač i začetnik fotografije Luj Dager snimio prvu fotografiju Meseca.
1898. Rođena srpska glumica Ljubinka Bobić, članica Narodnog pozorišta u Beogradu od 1920. Tokom duge karijere tumačila najrazličitije likove, a nenadmašnom se smatra njena interpretacija Živke u komediji “Gospođa ministarka” Branislava Nušića.
1905. Rusija u rusko-japanskom ratu prinuđena da Japanu preda lučki grad Port Artur. Japanci zarobili rusku flotu u luci tako što su potopili trgovačke brodove i zatvorili ulaz u luku.
1915. Okončana petodnevna bitka kod Sarikamisa u Prvom svetskom ratu tokom koje je ruska vojska nanela težak poraz vojsci Ahmet-Paše. Turci izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.
1918. Umro francuski pisac Edmon Rostan, koji je u jeku naturalizma oživeo romantični teatar i pokušao da mu vrati stari sjaj. Njegov “Sirano de Beržerak” osvojio tadašnju publiku i održao se na pozorišnim repertoarima do danas.
1920. Rođen Isak Asimov, američki pisac naučno-fantastične proze.
1942. Japanci u Drugom svetskom ratu zauzeli glavni grad Filipina Manilu.
1943. Odstupajući pred sovjetskom Crvenom armijom Nemci u Drugom svetskom ratu počeli povlačenje sa Kavkaza.
1955. U Panami ubijen predsednik, pukovnik Hose Antonio Remon. Nasledio ga prvi potpredsednik Hose Ramon Gisado koji je bio na vlasti manje od dve sedmice, oboren pod optužbom da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen Remona.
1959. Lansiran prvi vasionski brod ka Mesecu, sovjetska “Luna I” bez ljudske posade.
1971. Na fudbalskom stadionu “Ajbroks park” u Glazgovu poginulo 66 navijača kada se tokom utakmice Seltik-Rendžers srušio deo tribine.
1980. U Velikoj Britaniji počeo štrajk radnika u čeličanama, prvi od 1926, prekinut 2. aprila.
1992. Predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman prihvatili Sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji, Vensov plan, kojim su prediviđeni demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenih ratom, povlačenje JNA iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN. Vojni komandanti u Hrvatskoj prihvatili prekid vatre radi raspoređivanja 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN.
1994. Više od 70 ljudi poginulo i najmanje 670 ranjeno tokom dvodnevnih borbi sukobljenih islamskih frakcija u glavnom gradu Avganistana Kabulu.
1995. Bivši predsednik Somalije Mohamed Sijad Bare, koji je na vlast došao pučem 1969. i na isti način zbačen 1991, umro u izbeglištvu u Nigeriji.
1998. Vlasti Nigera uhapsile bivšeg premijera Hamu Amadua pod optužbom da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen šef države Ibrahima Bare Mainasare.
2002. Peronista Eduardo Dualde postao predsednik Argentine preuzevši zadatak da izvuče zemlju iz najveće ekonomske i finansijske krize u istoriji zemlje. To je bio 5. izbor predsednika države u periodu od 2 nedelje.