Rođena francuska glumica Simon Rusel, poznatija pod umetničkim imenom Mišel Morgan – 1920. godine

Mišel Morgan
Wikipedia

Na današnji dan 1920. godine rođena je francuska glumica Simon Rusel, poznata kao Mišel Morgan, koja se proslavila ulogama u filmovima "Obala u magli", "Pastoralna simfonija", "Veliki manevri".

 

Mišel Morgan je francuska glumica, koja je uživala status jedne od najvećih filmskih zvezda sredinom 20. veka.

Rodila se kao Simon Rusel. Roditeljski dom je napustila sa 15 godina u nameri da postane glumica. Mark Alegret je zapazio njenu lepotu, te ju 1937. godine angažirao u filmu “Gribouille”. Sledeće je godine nastupila u kultom filmu “Obala u magli” i ta ju je uloga lansirala među zvezde.

Kako i mnogi drugi glumci i Mišej je nakon nacističke okupacije Francuske napustila domovinu i pokušala da karijeru nastavi u Holivudu, ali joj tamo nisu davali atraktivne uloge, pa se nakon završetka Drugog svetskog rata vratila u domovinu.

Već 1946. je postigla još jedan veliki uspjeh sa filmom “La Symphonie Pastorale”, koji će joj doneti prvu Nagradu za najbolju glumicu na Kanskom festivalu. Potom je sledio niz zapaženih nastupa u brojnim evropskim filmovima.

Nastupila je zajedno sa glumcem Henrijem Vidalom za koga se kasnije i udala. Brak sa Vidalom je završen njegovom iznenadnom smrću 1959. godine. Sledeće godine se udala za glumca i režisera Gerarda Ourija, za koga je povremeno nastupala u filmovima.

Nakon povlačenja iz sveta glume je slobodno vreme provodila u slikanju. Morgan danas ima petoro unučadi i desetero praunučadi.

Ostali događaji na današnji dan:

1720. Švedska kraljica Ulrika abdicirala je u korist supruga, princa Frederika I.

1792. Rođen je italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini, koji je muzički obogatio tradicionalnu italijansku komičnu operu i značajno uticao na nekoliko generacija kompozitora među kojima su Belini i Verdi. Napisao je 39 opera od kojih su najčuvenije “Seviljski berberin”, “Viljem Tel” i “Otelo”.

1808. Napoleon je, u pohodu na Španiju koju je osvojio za mesec dana, ušao u Barselonu.

1824. U Budvi je rođen crnogorski pisac i političar Stefan Mitrov Ljubiša, predsednik Dalmatinskog sabora od 1870, delegat u bečkom parlamentu. Kao političar borio se protiv italijanskog uticaja u Dalmaciji. Književnim radom počeo se baviti 1845, kada je objavio etnografski spis o Paštrovićima, a nakon objavljivanja prve pripovetke 1868. postao je jedan od najistaknutijih i najcenjenijih pripovedača (“Kanjoš Macedonović”, “Pričanje Vuka Dojčevića”).

1892. SAD i Britanija su potpisale ugovor o lovu na foke u Beringovom moru kojim su ustanovljene kvote ulova potpisnica ugovora.

1916. Stupila je na snagu naredba nemačke vrhovne komande u Prvom svetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovačkih brodova zemalja s kojima je Nemačka bila u ratu.

1920. Nova socijaldemokratska vlada Čehoslovačke donela je novi ustav i time zamenila privremeni ustav usvojen 13. novembra 1918. kojim je konstituisana čehoslovačka država nastala raspadom Austro-Ugarske posle prvog svetskog rata.

1920. Rođena je francuska glumica Simon Rusel, poznata kao Mišel Morgan, koja se proslavila ulogama u filmovima “Obala u magli”, “Pastoralna simfonija”, “Veliki manevri”.

1944. Američke trupe su u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu severoistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za savezničke snage u nadiranju ka Filipinima.

1956. Pakistan je proglašen islamskom republikom.

1960. U snažnom zemljotresu koji je pogodio marokanski grad Agadir poginulo je oko 12.000 ljudi, a grad je gotovo potpuno srušen.

1984. Iran je saopštio da je bombardovao drugi po veličini irački grad Basru, a Irak da je uništio 50 iranskih brodova u ratu dveju susednih zemalja.

1992. U Bosni i Hercegovini je održan referendum na kojem se većina stanovništva izjasnila za nezavisnu državu, što je značilo odvajanje od tadašnje SFR Jugoslavije. Bosanski Srbi su bojkotovali ovaj referendum, a napetost u kojoj je održan kulminirala je kada je ispred crkve u centru Sarajeva ubijen Srbin Nikola Gardović na svadbi svoga sina. U roku od nekoliko sati grad je blokiran barikadama koje su čuvali naoružani civili Srbi i Muslimani.

1996. U najtežoj nesreći u istoriji peruanskog civilnog vazduhoplovstva poginulo je svih 117 putnika i šest članova posade aviona “boing 737” na letu iz Lime ka gradu Arekipa, koji se srušio u Andima, oko 900 kilometara južno od Lime.