RUSI PRONAŠLI VANZEMALJCE? Pronađena bakterija nepoznatog porekla, ISPITIVANJA U TOKU!

Međunarodna svemirska stanica
Beta

Na spoljnim površinama Međunarodne svemirske stanice (MSS) pronađena je bakterija vanzemaljskog porekla! U toku su dodatna ispitivanja.

 

Ruski kosmonaut Anton Škaplerov izjavio je da bakterija nije bila na MSS-u tokom njenog lansiranja 1998. godine, kao i da je tamo najverovatnije “doletela iz svemira”.

Bakterija je prvo testirana na MSS-u, ne bi li se naučnici uverili da nije štetna po ljude, a nakon toga je prevezena na Zemlju radi dodatnih proučavanja.

Škaplerov je za TASS rekao da su kosmonauti pronašli bakteriju dok su uzimali uzorke s trupa MSS-a.

Ispostavilo se da brisevi sadrže bakteriju koje nije bilo tokom lansiranja MSS-a, a to znači da je došla iz svemira i smestila se na spoljnoj površini stanice – rekao je Škaplerov.

On je dodao da su na Zemlji započeta istraživanja i da se za sada se čini da bakterija ne predstavljaj opasnost, kao i da MSS nije opasna po ljude.

Ranije se događalo da bakterije sa Zemlje budu prenete u Međunarodnu svemirsku stanicu, pa je tako otkriveno da one mogu da prežive i svemirski vakuum.

Naučnici znaju da svemir neobično utiče na bakterije, a na Univerzitetu Kolorado otkriveno je da neke baktere menjaju oblik u svemiru ne bi li preživele napade uobičajenih lekova koji ih uspešno ubijaju na Zemlji.

Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u svemiru i potrebne su veće koncentracije antibiotika ne bismo li ih ubili. Tokom eksperimenata smo proveli sistematsku analizu menjanja fizičkog izgleda bakterije – izjavio je naučnik Luis Zea, inače glavni autor tog istraživanja.

Naučnici su proučavali bakteriju ešerihiju koli, a rezultat istraživanja podigao je zabrinutost ne samo zbog astronauta koji su izloženi uslovima u svemiru, nego i zbog svih stanovnika naše planete.