SRBI ČASOVNIČARI DVA VEKA PRE ŠVAJCARACA! Rusi su prvi sat dobili zahvaljujući PRIZRENSKOM MONAHU

Lazar Hilandarac
Wikipedia

Lazarev časovnik merio je vreme punih 217 godina i bio je prvi javni sat na svetu! Osmislio ga je, izradio i postavio na moskovski Kremlj jedan Srbin!

 

Malo je poznato da je prvi javni sat koji je postavljen u Rusiji osmislio, izradio i postavio srpski srednjovekovni monah sa Hilandara!

Naime, Lazar Hilandarac, poznat kao Lazar Srbin i Lazar Crnorizac davne 1404. godine konstruisao je i napravio sat koji je krasio pročelje dvora Velikog kneza u moskovskom Kremlju.

Ovaj sat imao je samo jednu nepokretnu kazaljku, dok su se diskovi brojčanika sa ćiriličnim brojevima okretali. Prvi disk pokazivao je zemaljske časove, a ostali su pokazivali položaj planeta.

Smatra se da je Lazar pre ovog sata izradio još desetak, koji su se našli širom Balkana, međutim, za to danas ne postoje nikakvi dokazi.

Sat srpskog monaha u Moskvi merio je vreme punih 217 godina bez prekida! Tada je zamenjen novim koji je ubrzo nestao u velikom požaru. 

Iako Lazarev sat iz Moskve nije sačuvan, postoji mogućnost da je on bio tvorac sata na Hilandaru, koji tamo stoji i dan danas, jer upravo taj sat sa Svete gore potiče iz Lazarevog perioda.

Prema pretpostavkama istoričara Lazar Hilandarac bio je rodom iz Prizrena, ali je posle Kosovskog boja, pod najezdom Turaka, pobegao iz Srbije u Rusiju.

Šta je sa njim bilo nakon velikog poduhvata u Moskvi nije poznato. Verovatno je nastavio da gradi satove širom Rusije. Valja još i pomenutu da su švajcarski časovničari osnovali svoj esnaf tek 1601. godine – puna dva veka nakon što je Lazar Hilandara proizvodio svoje satove!loading...