RUSKI DŽEJMS BOND: Bio je ŠEF SVIH SOVJETSKIH ŠPIJUNA i noćna mora Amerikanaca tokom Hladnog rata

Jurij Drozdov
RUSSIA'S FOREIGN INTELLIGENCE SERVICE

Bio je veliki špijun kog su cenili i ruski saveznici i neprijatelji države.

 

Foto: Jurij Drozdov, Russia’s forign intelligence service

Advokat Džejms Donovan koji je za CIA-u pregovarao sa Sovjetima o oslobađanju zarobljenog američkog pilota špijunskog aviona U-2 s druge strane je razgovarao s Jurijem Drozdovim, legendarnim ruskim šefom špijuna kog su zbog njegove genijalnosti cenili i saveznici i neprijatelji.

Legendarni general Juri umro je u Moskvi u 91. godini, a istorija će ga pamtiti po sudelovanju u najvažnijim sovjetskim misijama u inostranstvu, kao i vođenju velike mreže stranih špijuna. Nakon što je završio Vojni institut na smeru stranih jezika 1956., Juri se pridružio obaveštajnoj službi.

Prvi zadatak imao je u Istočnoj Nemačkoj, gde je sudelovao u nekoliko važnih misija, blisko sarađujući s nemačkom tajnom policijom, Štazi.

U KGB-u je Drozdov bio odgovoran za operativne poslove sa tzv. ilegalnom jedinicom, koju su činili agenti koji su živeli i radili u inostranstvu pod lažnim imenima. Razmena “Abel-Pauer” najpoznatija je Drozdova misija.

Misija je ekranizovana u filmu “Most špijuna”, a sastojala se u razmeni sovjetskog obaveštajnog agenta Rudolfa Abela za američkog pilota Frensisa Greja Pauera.

Rudolf Abel (pravim imenom Viliam Fišer) radio je kao ruski špijun u SAD-u od 1948., a uhapšen je 1957. Odbio je saradnju sa američkim vlastima i osuđen je na 30 godina zatvora, a SSSR je pokušao da ga oslobodi.

U zatvoru se Abel dogovarao sa tajnim službenicima KGB-a, a najvažniji od njih bio je njegov “rođak” Juri Drozdov.

Moskva i Vašington napokon su se dogovorili da će Abel biti razmenjen za Pauera, koji je zarobljen 1960. nakon što je njegov avion srušen na ruskoj teritoriji. Razmena je održana 1962. na mostu Glinike, granici između Istočne i Zapadne Nemačke.

 

Foto: Scena razmene špijuna na mostu Glinike, Film “Most špijuna”

Napad na Aminovu palatu

Sovjetske vlasti su 1979. odlučile da smaknu avganistanskog predsednika Hafizulaha Amina za kog su sumnjali da je blisko povezan s CIOM. Operaciju nazvanu “Oluja-333” organizovao je upravo Drozdov, koji je u svojim memoarima prepričao razgovor sa sovjetskim vođom Jurijem Andropovim koji mu je rekao “ne želimo ovo, ali moramo”.

Operacija je bila deo sovjetske invazije Avganistana.

Rođenje elitne jedinice

Inspirisan uspešnim napadom na Tajbeg palatu, Andropov je zatražio osnivanje posebne i elitne jedinice KGB-a, što je podržao i Drozdov tako da je 1981. osnovana tzv. “Yvmepl grupa”.

Grupa se specijalizovala za aktivnosti u inostranstvu, prodirući duboko u neprijateljsku teritoriju, preduzimajući direktne i indirektne akcije, štiteći sovjetske ambasade i aktivirajući špijunske ćelije u slučaju rata. Drozdov je postao mentor i vođa te nove elitne jedinice.

Poštovan od obe zaraćene strane, Drozdov je bio vrlo hvaljen od strane neprijatelja a zapadni mediji su ga često oslovljavali nazivom “legendarni špijun“, dok ga je bivši špijun i britanski književnik Frederik Forsajt nazvao “špijunskim genijalcem”.

Iako je većina njegovih misija i danas poverljiv sadržaj o kom se ne sme govoriti, ono što se pouzdano zna je da je on služio kao KGB-ov agent u Kini u razdoblju od 1964. do 1968., dok je u SAD-u radio od 1975. do 1979.

Pogledajte video: